Tags

, , , , , , , , ,

autor: Sadhguru Jaggi Vasudev

text original: Allowing Your Child to Blossom

traducere: magicInsight

Primul lucru pe care îl ai de făcut, atunci când creşti un copil, este să nu influenţezi mintea copilului cu mintea ta distorsionată. Ăsta e primul pas pe care trebuie să îl întreprinzi. Da, un copil poate să fie expus la multe alte minţi corupte – posibilitatea e foarte prezentă, pentru că minţi corupte există peste tot, în lume. Nu poţi să îţi izolezi total copilul de asta. Dar cel puţin, poţi să te asiguri că nu este influenţat de distorsiunea din mintea ta.

Acum întrebi – „Ce ar trebui să fac? Cum să fie educaţia copilului meu? Cum ar trebui să îmi îndrum copilul?”. Doar încurajează-ţi copilul să fie inteligent, să fie conştient. Fiecărei fiinţe i-a fost dată inteligenţa necesară pentru a îşi împlini viaţa. S-a născut o furnică – studiaz-o şi vezi. Pare că are toată inteligenţa necesară pentru a trăi pe deplin viaţa unei furnici. Poate că nu va putea să facă ce faci tu, dar ca furnică, are inteligenţa necesară pentru a fi o furnică. La fel pentru orice creatură. Şi tu ai inteligenţa necesară ca să îţi trăieşti viaţa la potenţialul maxim.

Problema este că vrei ca acel copil să fie inteligent în felul tău, nu în felul copilului. Conceptul tău de inteligenţă este că acel copil ar trebui să se facă doctor. Poate că ar fi un foarte bun tâmplar, sau un artist, dar tu vrei ca el să se facă doctor. Nu pentru că e nevoie de doctori în lume, nu pentru că îţi pasă aşa de mult să alini suferinţa, încât vrei ca acel copil să îşi dedice viaţa ca doctor – ci pur şi simplu pentru că tu ai o idee în cap, că, în structura socială, un doctor sau un inginer înseamnă un soi de prestigiu, sau vreo altă aberaţie, pentru tine. Vrei să îţi trăieşti viaţa prin copiii tăi. Ăsta e un mod sigur de a distruge copiii. Un mod foarte clar de a distruge copiii.

Copilul tău nu are nevoie să facă ceea ce ai făcut tu în viaţă. Copilul tău ar trebui să facă ceea ce tu nici măcar n-ai îndrăznit să te gândeşti să faci – ceva ce nici măcar n-ai avut curajul să formulezi sub formă de gând. Abia atunci va progresa această lume şi abia atunci se va întâmpla ceva.

Fiecare copil are inteligenţa necesară pentru a îşi trăi viaţa pe deplin. Doar creează-le o atmosferă în care să îşi dezvolte inteligenţa, mai degrabă decât să le impui propriile tale aberaţii. Când e vorba de a îi influenţa, profesorii lor o să aibă un rol în asta, prietenii şi alte părţi din societate vor avea un rol în asta. Nu poţi să faci nimic în această privinţă; nu poţi să construieşti un sanctuar pentru copilul tău, sau şi mai rău, un sanatoriu; dar ca părinte, poţi să joci un rol foarte important în a da voie inteligenţei copilului să înflorească.

În primul rând, dacă ţi-a venit ideea că, atunci când se naşte un copil, e vremea să te apuci să predai, atunci o să distrugi copilul. Când vine un copil în viaţa ta, e vremea ca tu să înveţi. Un copil doar priveşte la viaţă. Pur şi simplu, stai alături de copilul tău şi uită-te la viaţă cu ochi noi. Singurul lucru pe care poţi să îl faci, pentru copilul tău, este să îi dai iubire şi sprijin; inteligenţa o să se dezvolte. Asta e tot. Creează pentru copil o atmosferă iubitoare, adică o atmosferă vie şi puternică, în care inteligenţa va înflori în mod natural.

Dacă vrei să îţi creşti bine copilul, primul lucru este să îţi dai seama că tu trebuie să fii fericit. În acest moment, oamenii nu ştiu să fie fericiţi ei singuri. În fiecare zi, la tine acasă are loc o demonstraţie de tensiune, de supărare, de frică, de teamă, de gelozie. Lucrurile astea i le arăţi copilului tău.Ce o să se întâmple? El o să înveţe numai aceste lucruri. Dacă ai cu adevărat intenţia să îţi creşti bine copilul, trebuie mai întâi să schimbi felul tău de a fi. Dacă tu eşti incapabil să te transformi pe tine însuţi, atunci cum să îţi poţi creşte copilul?

Meditaţie online gratuită:  Isha Kriya este o practică simplă, dar puternică. Doar 12-18 minute de practică zilnică aduc pace şi stare de bine – şi ajută fiecare om să îşi creeze viaţa conform propriei sale dorinţe şi înţelepciuni.

Advertisements