Tags

, , , , , , , , , , , ,

Sursa: http://www.care2.com/causes/7-reasons-mushrooms-could-save-the-world.html

Autor: Kristina Chew

postat la 17 ianuarie 2013, 10:00 am

Probabil că vă gândiţi la ciuperci numai atunci când vă răsare câte una prin grădină, sau atunci când comandaţi o pizza. Dar ele au utilizări care depăşesc cu mult teritoriul bucătăriei:

1) O alternativă la ambalajele din polistiren expandat

Fibrele de ciuperci se pot folosi ca o alternativă prietenoasă pentru mediu a polistirenului, polimerul sintetic (şi posibil cancerigen) pe care cei mai mulţi dintre noi îl ştim drept polistiren expandat (styrofoam). O firmă din New York, Evocative Design, literalmente îşi creşte produsul din ştiuleţi de porumb şi coji de legume injectate cu spori de ciuperci; fibrele sunt crescute în mucegaiuri, apoi coapte într-un cuptor, pentru a căpăta textura, duritatea şi elasticitatea potrivite.

Evocative Design au făcut recent o înţelegere cu Sealed Air, o firmă uriaşă de materiale de ambalat (celofan cu bule), pentru construirea de fabrici care să producă ambalaj restaurat din ciuperci. Într-o zi, cumpărăturile vă vor parveni nu în „bobiţe”, ci efectiv în fibre de ciuperci biodegradabile.

2) Curăţirea petelor de la scurgerile de petrol, motorină şi alte substanţe petrochimice

Micologul şi cercetătorul Paul Stamets a fost contactat de EPA după scurgerea de la Deepwater Horizon, ca să afle cum s-ar putea folosi ciupercile pentru a curăţi substanţele petrochimice, printr-un proces numit micoremediere, în care compuşii toxici sunt reduşi la compuşi nedăunători de către fungi. EPA nu a folosit efectiv ciupercile lui Stamets, dar acesta şi-a continuat cercetările, pentru cazul în care ar apărea alte scurgeri de petrol – şi a dezvoltat specii de Pleurotus care pot să tolereze salinitatea oceanului şi să metabolizeze petrolul care pluteşte la suprafaţa mării.

3) Un înlocuitor pentru îngrăşămintele chimice

Compania lui Stamets, Fungi Perfecti, produce şi ceea ce el spune că este o alternativă la îngrăşăminte, Mycogrow. După unii fermieri care lucrează cu produse organice, Mycogrow asigură fertilizarea plantelor fără a cauza poluare, spune Alternet.

Savanţii elveţieni au descoperit că plantele şi anumite tipuri de ciuperci – micorizele – formează relaţii simbiotice. Ciupercile procură substanţe nutritite (inclusiv şi mai ales fosfat) şi, ca urmare, pot să „acţioneze ca o prelungire a sistemului de rădăcini al plantei, reducând considerabil nevoia de îngrăşăminte cu fosfaţi.”.

4) O modalitate ecologică de a curăţi deşeurile de la ferme

În plus, ciupercile ar putea să ajute la curăţirea deşeurilor de fermă. Saci cu micelii (partea vegetativă a unei ciuperci, care arată ca o masă de fire ramificate) se pot folosi pentru a filtra toxinele şi bacteriile, spune Stamets.

5) Un insecticid fungic

Pesticidele pe bază de fungi pot să înlocuiască substanţele chimice folosite în prezent (şi la scară largă) pentru a omorî furnicile şi termitele. S-a descoperit că unele ciuperci şi ciuperci otrăvitoare conţin compuşi care, dacă ar fi izolaţi, ar putea fi folosiţi pentru elaborarea de insecticide.

6) Evacuarea gunoaielor

Vorbim de gunoaie la scară masivă, de gropi de gunoi. Anumite tipuri de ciuperci pot să descompună 90 a sută din materialele din scutecele murdare în decurs de două luni. Acele ciuperci care mănâncă scutece ar fi pleurotus, care poate creşte pe copaci morţi, deoarece mănâncă celuloză, componenta principală a scutecelor de unică folosinţă.

7) O modalitate de a scăpa de frica de moarte

Asta e ceva măreţ, pentru o ciupercă aşa de mică.

Înainte să-şi fi pus cineva problema ambalajelor şi pesticidelor prietenoase pentru mediu, oamenii recurgeau la ciupercile psylocibe – „ciuperca magică” – pentru efectele halucinogenice „transformatoare” ale acesteia. Savanţii de la Universitatea Johns Hopkins spun că drogul psihedelic din ciuperci “induce[a] în mod sigur la voluntari experienţe transcendentale, care ofereau o dezvoltare psihologică de durată şi ajutau oamenii să îşi găsească pacea în viaţă – fără efectele negative.”.

Savanţii încearcă să găsească „punctul de echilibru” care le-ar permite oamenilor să ia psylocibină, după cum spune Toland Griffiths, profesor de biologie comportamentală, pentru „a optimiza efectele pozitive persistente şi a evita o parte din frica şi neliniştea care pot apărea [atunci când sunt consumate ciupercile].”. Esenţialmente, Griffiths şi ceilalţi cercetători caută să afle dacă astfel de experienţe psihedelice ar putea ajuta oamenii să se refacă în situaţii de dependenţă şi să amelioreze depresia şi afecţiunile induse de stres post-traumatic.

Poate că n-ar trebui să ne surprindă dacă, într-o bună zi, ciupercile o să moştenească pământul?

VolumeMagic-Mushroom

Advertisements