Tags

, , , , ,

sursa: http://blog.ishafoundation.org/yoga-meditation/demystifying-yoga/are-there-choices-about-death/

Moartea e considerată un mare mister. Vraci, filosofi, doctori şi poeţi fac cu rândul încercând să o explice, dar moartea a rămas necunoscută şi incognoscibilă – aparent, o destinaţie obligatorie pentru toată lumea. Numai un mistic, care se plimbă conştient pe linia dintre viaţă şi moarte, poate să explice ce este necesar pentru a le transcende pe amândouă şi să ne dea un proces care să reprezinte un prim pas în acest sens.

Sadhguru:

cel puţin, poţi să faci ca acel ultim moment să fie plin de graţie, plăcut, plin de bucurie şi extaz pentru tine, dacă te ocupi de câteva lucruri.

Trebuie să înţelegeţi un lucru: tot ce puteţi experimenta este viaţă. Ceea ce numiţi moarte, tot viaţă e. Aşadar, există alegere, cu privire la moarte? Cu siguranţă că da. Ceea ce numiţi voi moarte este doar ultimul moment al vieţii. Momentul acela final în care transcenzi limitările corpului tău fizic se întâmplă doar odată în viaţă. Aproape totul, în viaţa ta, se poate întâmpla de mai mlte ori. Dar ăsta e singurul lucru care se întâmplă doar o dată în viaţă şi e ultimul lucru pe care îl faci. Vreau să înţelegeţi moartea ca fiind viaţă, nu altceva. Este ultimul act al vieţii voastre. Şi atunci, oare nu e foarte important să alegi să îl faci să se întâmple cu graţie şi într-un mod minunat? Dacă îţi e frică de el, dacă ignori căile vieţii şi creezi împotrivire, atunci, în mod natural, o să ratezi acea posibilitate.

Oamenii aflaţi pe calea spirituală aleg momentul, data şi locul morţii lor. Yoghinul vrea întotdeauna să ştie momentul morţii sale din timp. El îl stabileşte. Cu mulţi ani înainte, el spune: „La data asta, la ora asta o să plec”, şi pleacă, pentru că a creat în el însuşi conştientizarea că va pleca în mod conştient. Părăsirea corpului acestuia în mod conştient, fără să deteriorezi corpul, ca şi cum te-ai dezbrăca de haine şi ai pleca – îţi dai jos corpul şi pleci, iar dacă poţi să faci asta, atunci asta e posibilitatea supremă pe care o ai în viaţă. Dacă starea ta de conştienţă s-a dezvoltat până la un asemenea punct, încât să ştii unde eşti conectat tu, ca fiinţă, cu acest corp fizic pe care l-ai acumulat, atunci poţi să te descâlceşti din legătură la orice moment care e potrivit pentru tine.

Oare asta înseamnă sinucidere? Cu siguranţă că nu. Sinuciderea are loc din frustrare, din mânie, din frică, din incapacitatea de a suporta suferinţa. Aici nu e vorba nici de sinucidere, nici de eutanasie. E vorba de a fi atât de conştient, încât să ştii când viaţa şi-a completat ciclul şi să ieşi din ea. Şi asta nu e nici moarte. Acest lucru este cunoscut drept samadhi, când o fiinţă umană a dezvoltat suficientă conştientizare în sine însuşi, încât să se despartă de corpul fizic pe care l-a acumulat. La nivelul acela ed conştientizare, omul poat să plece. Dacă nu ajungi la un astfel de nivel de conştientizare, cel puţin poţi să faci acel ultim moment să fie plin de graţie, plăcut, plin de bucurie şi de extaz pentru tine, dacă te ocupi de câteva lucruri.

Încercaţi exerciţiul ăsta, deseară… menţineţi-vă conştienţa şi veţi vedea. Viaţa voastră o să se schimbe fantastic.

Dacă vreţi să exercitaţi această alegere, e nevoie de anumite pregătiri. Nu puteţi să vă irosiţi viaţa şi să încercaţi să folosiţi moartea. Dacă menţineţi un anumit nivel de conştienţă de-a lungul vieţii, momentul trecerii va putea şi el să aibă loc în stare de conştienţă. Voi trăiţi o viaţă de inconştienţă şi aşteptaţi ca în acel moment să fiţi conştienţi – nu se întâmplă omului aşa ceva.

Încercaţi exerciţiul ăsta deseară, ultimul moment al trecerii – o numesc trecere, pentru că treci din starea de veghe în somn; ultimul moment, acela – menţineţi-vă starea de conştienţă şi vedeţi. O să vă schimbe viaţa extraordinar. Folosiţi asta ca pe o metodă, în fiecare zi. Fiţi perseverenţi. O să vedeţi că, în câteva zile, o să ajungeţi ca, în acel moment final, să fiţi conştienţi. Dintr-o dată, totul în viaţa voastră, calitatea fundamentală a vieţii voastre se va schimba, doar făcând acest lucru simplu. Dacă reuşiţi să treceţi de la starea de veghe la starea de somn rămânând conştienţi, atunci acest ultim moment al trecerii de la viaţă la moarte va avea loc într-un mod plin de graţie pentru voi. Mai există şi alte metode.

În India, în mod tradiţional, oamenii aleg să nu moară în preajma celor dragi, pentru că, dacă mori în familie, se stârnesc foarte multe emoţii. În mod natural, vei încerca să te agăţi de viaţă. N-o să îi dai voie să se întâmple în mod graţios. Aşa că oamenii călătoresc în locuri îndepărtate, care sunt considerate a avea o încărcătură spirituală, şi vor să se dezbrace de corp în acel spaţiu. Chiar şi în ziua de azi oamenii fac asta. Poate că acest lucru e ceva complet de neconceput în Occident, pentru că oamenii vor să moară în sânul familiei. Asta nu e prea înţelept. Înţelept este ca persoana să aleagă un spaţiu încărcat spiritual, care vibrează într-un anumit fel şi să plece cât mai graţios cu putinţă. Dacă ţi-ai trăit viaţa cu graţie, devine extrem de important să mori cu graţie.

magicInsight: pentru a studia şi alte perspective asupra alegerii conştiente în moarte, puteţi studia perspectiva lui Carlos Castaneda şi învăţăturile despre calea “luptătorului”Marguerita 1

 

Advertisements