Tags

, , , , , , , ,

Sursa: http://blog.ishafoundation.org/yoga-meditation/demystifying-yoga/the-truth-about-tantra/

Foarte multe interpretări greşite, mai ales în Occident, au prezentat tantra ca însemnând sex fără inhibiţii. Sadhguru clarifică ce este şi ce nu este tantra.

Sadhguru:

Din păcate, în ţările occidentale, tantra este prezentată în aşa fel, încât se presupune că înseamnă sex fără inhibiţii. A fost interpretată atât de greşit. Şi asta deoarece cărţile despre tantra au fost scrise de oameni care voiau doar să vândă cărţi. Ei nu erau în niciun caz yoghini tantrici. Cuvântul “tantra” înseamnă literalmente tehnică, sau tehnologie. Aici e vorba de o tehnologie interioară. E vorba de metode subiective, nu obiective. Însă în contextul actual în care îl înţelege societatea, cuvântul tantra se referă la nişte metode foarte neortodoxe sau inacceptabile din punct de vedere social. Pur şi simplu, anumite aspecte sunt folosite într-un anumit fel. Nu e cu nimic diferit de yoga. E vorba doar de o mică ramură, numită tantra yoga.

Oamenii care se gândesc în sensul că “Am nevoi sexuale, aşa că o să urmez calea tantrică” – asta e o aberaţie. În tantra, ideea nu este că se foloseşte doar sexualitatea pentru a te dezvolta. În tantra se folosesc toate aspectele pentru a te dezvolta. Din păcate, se poate să existe oameni care sunt atraşi către o astfel de cale din motive greşite. Ei se duc înspre ea pentru că vor o scuză spirituală pentru sexualitatea lor. De ce vreţi să vă prostiţi singuri, cu privire la spiritualitate? Ocupaţi-vă de sistemul vostru biologic aşa cum e, ca sistem biologic – nu e nevoie să-i daţi alte nume.

Principiul simplu, în tantra yoga, este că orice te poate duce jos te poate duce şi sus. Modurile în care omul se duce la fund în viaţă de obicei sunt prin mâncare, băuturi alcoolice şi sexualitate. Tantra yoga foloseşte aceleaşi trei vehicule pentru înălţare. Însă odată ce oamenii încep să folosească anumite substanţe, ei trebuie să fie într-o anumită stare, altfel totul devine doar o dependenţă. E nevoie de o disciplină extremă, un tip de disciplină de care cei mai mulţi nici măcar nu pot să încerce să se apropie. Când oamenii pornesc pe aşa o cale, dacă sunt 100 de oameni care au pornit, 99 dintre ei vor sfârşi ca nişte simpli beţivi.

Însă asta este ceea ce se cunoaşte drept tantra stângă – o tehnologie mai rudimentară şi care implică diferite ritualuri. Mai există şi o tantra dreaptă, care implică o tehnologie foarte rafinată. Cele două sunt de naturi complet diferite. Tantra dreaptă este mai degrabă interioară şi are legătură cu energia – are legătură doar cu tine. Nu implică niciun ritual sau altceva din afară. Şi atunci, e chiar tantra? Într-un fel, este, însă cuvântul yoga le include pe toate laolaltă. Atunci când spunem yoga, nu excludem nicio posibilitate – totul e cuprins în yoga. Numai că au fost câţiva oameni perverşi care au văzut un anumit tip de tantra, care este pur tantra stângă şi în care corpul este utilizat într-un anumit fel. Ei au luat acea parte, au mărit-o şi au scris cărţi despre ea, cu tot soiul de situaţii ciudate de sex, spunând: „Asta e tantra”. Nu, nu e tantra.

Aşadar, tantra nu e vreo aberaţie ciudată. Tantra înseamnă o anumită capacitate. Fără ea, nu este posibil.

Tantra înseamnă că eşti capabil să îţi foloseşti energiile pentru a face lucrurile să se întâmple. Dacă poţi să îţi faci mintea ascuţită ca un brici, să taie orice, şi asta e un fel de tantra. Dacă poţi să îţi faci energiile să lucreze asupra inimii tale şi să o faci extraordinar de iubitoare şi să explodezi de o iubire enormă, care pur şi simplu copleşeşte pe toată lumea, şi asta e tantra. Dacă îţi faci corpul fizic enorm de puternic şi îl pui să facă fapte incredibile, şi asta e tantra. Sau, dacă poţi să îţi faci energiile să facă lucruri de la sine, fără să utilizeze corpul, mintea sau emoţiile – şi asta e tantra.

Aşadar, tantra nu e o aberaţie fără sens. Tantra înseamnă o anumită capacitate. Fără ea nu e nicio posibilitate. Întrebarea este: „Cât de rafinată e tantra ta?”. Dacă vrei să îţi faci energiile să se pună în mişcare, ai nevoie să faci 10.000 de ritualuri, sau poţi să stai acolo, pur şi simplu şi să le pui în mişcare. Asta e marea diferenţă. Tehnologia inferioară sau tehnologia superioară – asta e o chestiune, dar fără tantra nu există proces spiritual.

sadhguru2

Advertisements