Tags

, , , , ,

Sursa: http://life-after-joining-ishayoga.blogspot.ro/2009/11/breaking-cycle-sadhguru.html

Traducere în limba română de magicInsight

 

sadhguruCăutător: Eu îmi fac mereu practica, dar totuşi, e ceva în mine care nu cedează. Fac mereu aceleaşi greşeli. Cum să întrerup asta?

Sadhguru Jaggi Vasudev: Aşadar, vrei să străpungi anumite limitări şi să treci dincolo de ele. Trebuie să înţelegi că, în fiecare fiinţă umană, structura karmică este esenţialmente ciclică. Şi când spunem că este un ciclu, nu este numai un ciclu de la o viaţă la alta. Dacă vei observa suficient de atent, vei observa că, în general, evenimentele exterioare se repetă cu o ciclicitate de 12-15 ani. Dacă vei observa şi mai îndeaproape, vei vedea că, în decursul unui an, aceleaşi cicluri se repetă de mai multe ori. Dacă vei observa foarte, foarte, foarte atent, chiar şi în decursul unei zile, vei vedea că aceleaşi cicluri se repetă de mai multe ori. Aceste cicluri de câte 40 de minute se numesc în Kannada „galige”. Aşadar, practic, ciclul karmic intră în vigoare o dată la 40 de minute. O dată la 40 de minute ai ocazia să îl întrerupi. Dacă nu eşti atent, poate să fie nevoie de un ciclu de 12 ani ca să îţi dai seama că viaţa ta urmează un anumit tipar. Dacă îţi cultivi şi mai mult starea de conştienţă, vei vedea că acelaşi ciclu se repetă o dată la 40 de minute. E foarte important să vezi asta. Dacă vezi că viaţa ta e pur şi simplu un ciclu prostesc şi repetitiv, că la fiecare 40 de minute parcurgi iar şi iar acelaşi ciclu, o să fie nevoie de numai două zile ca să îţi dai seama că nu e bine. Dacă vezi ciclurile o dată în viaţă, o să fie nevoie de câteva vieţi ca să vezi că nu e bine.

Totul depinde de cât eşti de conştient. Cu cât devii mai conştient, cu atât vei vedea că a trăi într-un ciclu incoştient nu e bine. Aşadar, la fiecare 40 de minute, ai ocazia să devii conştient şi să întrerupi ciclul. Tu vrei să străpungi zidurile de acum şi să pleci. Ai permisiunea soţiei tale? Trebuie să îi ceri permisiunea, pentru că aţi depus nişte jurăminte împreună (râde). Dar din păcate, anumite lucruri în viaţă nu se întâmplă cu permisiune. Dacă oamenii nu sunt suficient de conştienţi încât să ia înţelegerile astea doar ca pe ceva temporar – şi dacă nu sunt dispuşi să vadă viaţa dincolo de asta şi să ducă acele înţelegeri la alte niveluri, în funcţie de cum e necesar, atunci singura alegere devine fie să abandonezi procesul de dezvoltare, fie să încalci înţelegerile. Ambele acţiuni vor fi acţiuni de cruzime. Una va fi o acţiune de cruzime faţă de tine; cealaltă va fi o acţiune de cruzime faţă de cei din jurul tău. Dacă vrei să te dezvolţi luându-i cu tine şi pe cei din jur, e nevoie de mult mai mult efort, de mult mai multă conştiinciozitate, mult mai multă dedicare, mult mai mult echilibru, mult mai multă sadhana decât să mergi pe drumul ăsta singur. Aş spune că un Brahmachari are nevoie de mult mai puţină sadhana decât oamenii care vor să trăiască într-o situaţie de familie şi totuşi să continue să se dezvolte; pentru că ei şi-au asumat o provocare mai mare în viaţă – o provoare mult mai mare. Vei vedea că să mergi singur către Kailash este dificil. Dacă trebuie să mai iei cu tine încă patru oameni şi să mergi mai departe, o să ai nevoie de foarte multă forţă.

Aşadar, dacă te duci cu toată familia ta la baza muntelui, singurul lucru care se va întâmpla va fi că te vei uita la munte şi te vei înfiora, pentru că te uiţi la soţia ta, te uiţi la copil – „Cum să îi iau pe toţi oamenii ăştia şi să urc?”. Şi atunci intervine precauţia. Precauţia şi laşitatea nu sunt diferite. Când o face altcineva, e laşitate. Când o faci tu, se numeşte precauţie. Aşadar, vei deveni precaut şi vei face ceva mai practic; vei aranja un picnic la poalele muntelui. Nu vei încerca niciodată să urci pe munte, pentru că eşti precaut, rezonabil şi practic – toate lucruşoarele care fac viaţa sănătoasă. De asta am construit Centrul Isha Yoga la poalele muntelui – ca să poţi să vii şi să faci un picnic. Copiii tăi, soţia, bunica şi soacra – toţi sunt aici; nu poţi să pleci şi să îi laşi. Aşadar, ca persoană responsabilă, precaută şi practică, în mod natural vei alege să faci un picnic la poalele muntelui.

Odată s-a întâmplat. La o cină de familie, Shankaran Pillai a anunţat că urmează să se căsătorească. Era o masă cu toată familia şi toată lumea l-a întrebat: „Cu cine? Cu cine o să te căsătoreşti?”. Shankaran Pillai a spus: „Cu vecina noastră Lucy. O să mă căsătoresc cu ea.”. Tatăl i-a spus: „Cum? O să te căsătoreşti cu Lucy? N-are nicio moştenire. Nici nu ştim cine e tatăl ei.”. Mama i-a spus: „Ce? O să te căsătoreşti cu Lucy? Nici măcar n-are casa ei.”: Mătuşa i-a spus: „Ce? O să te căsătoreşti cu Lucy? Uită-te ce machiaj are; arată ca o femeie de stradă.”. Nepoţelul nu trebuie nici el lăsat pe dinafară; el i-a spus: „Ce, o să te căsătoreşti cu Lucy? Ea nu ştie nimic despre fotbal.”. Shankaran Pillai a spus: „Da. Dar o să mă căsătoresc cu Lucy pentru că există un mare avantaj.”. Cu toţii l-au întrebat: „Care?”. Shankaran Pillai a răspuns: „Păi, ea nu are familie.”.

Există trei moduri în care poţi să abordezi procesul spiritual. Unul este că o să ajungi acolo încet, făcând ceea ce trebuie timp de câteva vieţi. Un alt mod este să rămâi în circumstanţele tale actuale, să faci tot ce poţi să faci, să rămâi deschis, să rămâi concentrat şi să te laşi la dispoziţia procesului. În ultima clipă a vieţii tale, o să vedem că se va întâmpla. Un alt mod este că vrei ceva acum. Vrei să îţi străpungi limitările acum şi să treci dincolo; vrei să cunoşti viaţa dincolo de limitările ei, chiar acum. Atunci n-ar trebui să te intereseze ce se întâmplă în jurul tău. N-ar trebui să te intereseze asta, pentru că o să se întâmple multe lucruri cu care n-o să fie nimeni de acord. Societatea n-o să fie de acord, oamenii n-o să fie de acord, familia n-o să fie de acord, pentru că ei se raportau la tine deoarece erai un anumit gen de persoană. Dacă devii alt gen de persoană, ei n-o să mai poată să se raporteze la tine.

Hai să zicem că te căsătoreşti cu cineva. Te-ai căsătorit cu acea persoană pentru că erai un anumit gen de persoană. Dacă devii un alt gen, poate că e un gen minunat, dar un alt gen de persoană – dintr-o dată eşti un străin. Nu mai poate să trăiască cu tine, decât dacă are înţelepciunea şi sensibilitatea să te vadă ca pe o mare posibilitate, să vadă că „Partenerul meu a luat-o înainte. E minunat să am pe cineva care e înaintea mea.”. Dacă există atâta sensibilitate, atunci e bine, dar dacă apare atâta sensibilitate, atunci relaţia aceea trebuie să se transforme. Nu mai poate să fie ce a fost; ea trebuie să devină altceva. Odată ce recunoşti că cineva e cu mult înaintea ta, relaţia aceea nu mai poate fi soţ şi soţie, mamă şi fiu, asta şi asta – va deveni altceva. Aşadar, într-un fel, tot ce preţuiai înainte va fi distrus – fie va fi distrus fizic şi va dispărea, fie veţi trăi în acelaşi spaţiu, dar se va schimba. Câţi oameni sunt pregătiţi pentru asta?

Aşadar, celelalte două opţiuni sunt mai bune pentru mulţi oameni – să faci ce trebuie, să fii la dispoziţia guru-lui şi, când vine ultima ta clipă, el o să aibă grijă. Sau, nici măcar nu eşti dispus să fii la dispoziţia lui, dar eşti dispus să faci câteva lucruri – să practici un soi de cultivare pentru tine însuţi, astfel încât, la un moment dat în viitor, să se întâmple ceva. Eu nu îţi doresc acest lucru. Fie trebuie să îţi străpungi limitările acum, fie trebuie să se întâmple la momentul morţii. Eu nu sunt o persoană răbdătoare. Eu nu sunt o persoană care practică răbdarea. Am practicat nerăbdarea vieţi întregi. Răbdarea şi cu mine nu suntem buni prieteni. În general, oamenii mă percep ca pe o persoană extrem de răbdătoare – dar nu sunt aşa. Acceptarea mea este văzută ca răbdare, dar eu nu sunt răbdător. Sunt o persoană extrem de nerăbdătoare. Eu vreau ca totul să meargă pe derulare rapidă înainte. Nu-mi plac lucrurile care merg încet. Mie mi-ar plăcea ca Pământul să se învârtă un pic mai repede, pentru ca dezvoltarea ta să fie accelerată. De ce e nevoie să dureze 24 de ore?

Aşadar, dacă vrei să îţi străpungi limitările şi ai permisiunea soţiei, există moduri în care poţi să o faci. Pur şi simplu ajungi la ele. Cei mai mulţi nu străpung astfel de bariere fără activitate. Sunt foarte puţini cei care pot să stea aici şi să se dizolve pur şi simplu. Ceilalţi trebuie să fie dizolvaţi. E nevoie de activitate fizică şi mentală pentru ca ei să se dizolve. Sau, te laşi în mâinile mele; eu o să te dizolv cu mare uşurinţă. Ştii ce înseamnă să te laşi total în mâinile mele? Dacă eu spun „şezi”, atunci şezi. Dacă spun „stai în picioare”, stai în picioare. Dacă spun „închide ochii”, tu o vrei să verifici mai întâi dacă îi închide toată lumea şi să îi închizi după aia – n-o să meargă aşa. Vei urma instrucţiunile chiar acum, numai dacă vei simţi că instrucţiunile sunt rezonabile. Iar când îţi voi da o instrucţiune nerezonabilă, numai atunci vei şti cine eşti. Până acum, eu am fost foarte rezonabil. Uneori devin foarte nerezonabil. Şi când devin nerezonabil, văd că cei mai mulţi eşuează. Sunt doar o mână de oameni care sunt dispuşi să accepte instrucţiuni nerezonabile şi să le urmeze pur şi simplu, fără niciun gând în minte întrebându-se de ce. Şi asta nu e doar din vreo plăcere sadică de a te pune să faci ceva, ci pentru că, esenţialmente, limitările tale sunt create de propria ta minte, nimic altceva.

Între tine şi suprem nu există nimic altceva, decât tu însuţi. Tu crezi că între tine şi Suprem se află vreun alt munte? Doar propria ta structură mentală. Dacă trebuie să treci peste aceea, va trebui să facem ceva invers. Iată un lucru simplu pe care poţi să îl faci; lucrează în echipă cu cineva de care nu îţi place. Petrece timp cu acea persoană – cu iubire şi bucurie. Multe lucruri o să se schimbe. Dar tu întotdeauna o să lucrezi cu cineva care îţi place – iar asta nu e bine pentru tine. Căsătoreşte-te cu cineva pe care îl urăşti – o să se întrerupă foarte multe limitări în felul ăsta.

Dacă alegi ceva care îţi place, asta o să îţi întărească personalitatea. Învaţă să faci lucruri care nu îţi plac, să fii cu oameni care nu îţi plac – şi totuşi, să îţi trăieşti viaţa cu înţelepciune, cu iubire şi cu bucurie. Şi toate se vor dizolva.

MANDALA_GARDEN_by_love1008

Advertisements