Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Ce este Vak Shuddhi? – Partea 2

traducere după: http://blog.ishafoundation.org/lifestyle/what-is-vak-shuddhi-part-2/

22 Nov 2013

8 Comments

Săptămâna trecută, Sadhguru a analizat influenţa sunetului asupra sistemului omenesc şi în ce fel Vak Shuddhi poate să ne cultive sistemul. În această săptămână, Sadhguru analizează cum putem menţine Vak Shuddhi în interiorul nostru.

Sadhguru:

Aşadar, dacă vorbiţi cu cineva, dacă rostiţi ceea ce spuneţi ca şi cum acestea ar fi ultimele cuvinte pe care le spuneţi acelei persoane, dacă faceţi asta cu orice persoană cu care vorbiţi, acesta este un mod extraordinar de a vă reface Vak Shuddhi.

Dacă vreţi să folosiţi acest sistem omenesc ca pe o posibilitate superioară, este necesară o temelie care să aibă vibraţia potrivită. Altfel, sistemul o să atârne tot timpul în urma voastră. Dacă vreţi să întrupaţi o posibilitate superioară, trebuie să existe o fundaţie care să aibă vibraţia potrivită, iar Vak Shuddhi, sau curăţirea sunetelor pe care le rostiţi, reprezintă o parte importantă a acestei fundaţii.

Dacă deveniţi tăcuţi în interiorul vostru, pur şi simplu, nu există mod mai bun. Dar dacă nu se întâmplă asta, cel mai bine este să rostiţi Shiva. E lucrul cel mai apropiat de nemişcare. Sau, dacă nu vă satisface un singur cuvânt, puteţi să folosiţi ceva mai elaborat – puteţi să spuneţi Brahmananda Swarupa sau orice altă mantră pe care aţi ales-o dintre cânturile mistice existente. Alegeţi lucrul cu care rezonaţi şi faceţi-l pe acela.

Intenţia potrivită

Sunetul este un factor, dar un alt factor este intenţia sunetului. Vorbirea este un dar special al fiinţei umane. Nicio altă creatură nu se ridică la înălţimea fiinţei umane în ceea ce priveşte complexitatea a ceea ce poate rosti. Însă pe măsură ce gama de sunete pe care o rosteşte fiinţa umană se reduce, cu atât mai puţin Vak Shuddhi va avea acea fiinţă. În comparaţie cu limbile indiene, limba engleză are o gamă mai mică de sunete. De aceea, vă va fi greu să rostiţi o mantră sau să vorbiţi în alte limbi dacă aţi vorbit numai limba engleză de la naştere.

Dacă sunetele ar fi structurate în mod ştiinţific, aşa cum sunt ele structurate în mantre şi în limba sanscrită, atunci chiar şi dacă rosteşti sunetul fără să fii prea conştient, tot vei simţi beneficiul, pur şi simplu datorită modului în care sunt aranjate sunetele. Limba sanscrită a fost creată în mod conştient astfel încât simpla vorbire a limbii să purifice sistemul. Însă acum, în cea mai mare parte a timpului vorbim limbi care nu mai sunt făcute în acest fel, aşa că cel mai bine este să le folosim cu intenţie – trebuie să reparăm acest lucru printr-o conştientizare şi o voinţă activă, pentru că principala parte a procesului karmic se află în voinţă, nu în acţiune. Puteţi să spuneţi ceva din mare iubire, sau puteţi să o spuneţi cu o altă intenţie. Impactul asupra sistemului va fi diferit.

Dacă aduceţi intenţia potrivită în fiecare sunet pe care îl rostiţi, sunetele acestea vor răsuna în voi într-un anumit fel. Aşadar, dacă vorbiţi cu cineva, dacă veţi rosti ceea ce spuneţi ca şi cum acestea ar fi ultimele cuvinte pe care le spuneţi acelei persoane, dacă faceţi acest lucru cu toţi cei cu care vorbiţi, acesta este un mod minunat de a vă reface Vak Shuddhi.

om-8

Advertisements