Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Dormi ca să trăieşti cu adevărat

Traducere de magicInsights după:

http://blog.ishafoundation.org/lifestyle/role-of-sleep-for-a-spiritual-seeker/

sadhguruSadhguru analizează rolul somnului şi importanţa dormitului în relaxare absolută. El vorbeşte despre Shambhavi Mahamudra, care şterge linia dintre starea de somn şi starea de veghe.

Întrebare: Sadhguru, mi se întâmplă să am o mulţime de viziuni în somn. Mă întrebam dacă ai putea să vorbeşti despre asta.

Sadhguru: Odată, un hoţ a fost prins la furat şi a fost dus la tribunal. La suprafaţă, tipul părea destul de avut, aşa că judecătorul l-a întrebat: „Ai destul în viaţă. De ce furi de la alţii?”. Hoţul a folosit cursul online de Inner Engineering pe care îl urmase şi a spus: „Păi ştiţi, cei înţelepţi întotdeauna spun că, oricât ar avea omul, mereu vrea mai mult.”. Judecătorul s-a uitat la el şi i-a spus: „Bine. Îţi dau 10 ani. Dacă vrei mai mult, spune-mi.”.

Măcar în somn nu căuta să ai mai mult. Ar fi minunat dacă nici în starea de veghe nu ai căuta să ai mai mult – ci pur şi simplu să fii. Dar dacă acest lucru nu este posibil pentru tine acum, atunci cel puţin în somn nu cere mai mult – ci dormi pur şi simplu. Dacă acum ai putea să fii, pur şi simplu, lucrul acesta ar fi minunat. Dar tu o să spui: „Asta e foarte frumos, Sadhguru. Eu chiar vreau doar să fiu. Dar cu ce plec eu acasă de la acest sathsang?”. În cazul celor mai multe fiinţe umane, singurul domeniu pe care nu au reuşit să îl corupă în viaţa lor este moartea. Chiar şi dacă ar încerca, nu vor putea să îl corupă, deoarece orice ar crede ei că ştiu, 99.999% din fiinţele umane nu ştiu nimic despre moarte. Să zicem că moartea ar veni la tine chiar acum – toate cărţile şi teoriile pe care le-ai citit, toate experienţele în apropierea morţii sau experienţele extracorporale despre care ai auzit, toate o să se evapore pur şi simplu. Practic, tu nu ştii nimic – moartea este un spaţiu continuu şi gol, fără nimic în el şi nealterat.

Dorim să aducem în viaţa ta această calitate – viaţa ta să nu fie alterată. Somnul este un punct bun de început, pentru că în somn simulăm moartea – sau e ca şi cum am fi morţi. Nu altera asta încercând să ai viziuni şi altele asemenea. Poţi să transformi somnul într-un proces fenomenal de productiv, astfel încât să ai nevoie de mai puţin somn. Dacă dormi în relaxare absolută, exprimarea genetică şi alte procese din corp se vor desfăşura mai rapid şi mai eficient. Asta înseamnă că vei dormi mai puţin timp.

Dacă eşti ineficient în stare de veghe, nu e bine, dar o să te suportăm. Însă dacă eşti ineficient până şi în somn, moartea o să fie singurul răspuns, pentru că acela este singurul domeniu în care nu poţi să fii ineficient. Atunci când mori, mori. Dacă înveţi să dormi pur şi simplu, următorul pas va fi să „fii pur şi simplu”, în starea de veghe. Să „fii pur şi simplu” înseamnă că prezenţa ta fizică a devenit o poartă către dincolo. Ceea ce este dincolo îşi poate găsi expresie prin această poartă. Altfel, ca persoană, eşti ca un bloc de piatră între lumea fizică şi lumea de dincolo. În acea stare este greu să trăieşti, este greu să dormi – totul este greu. Să trăieşti în această imensă existenţă singur-singurel, fără a fi conectat la ceva mai mare decât tine, este o greutate teribilă.

Ca urmare, tu crezi ceva care să te consoleze – “Dumnezeu mă iubeşte”. Dacă Dumnezeu te iubeşte aşa de mult şi dacă îl iubeşti aşa de mult, atunci trebuie să te duci. Nu e bine să ţii iubiţii departe unul de celălalt – ei trebuie să se întâlnească. Toată ideea asta că cineva de undeva, de sus, poate să te iubească a distrus omenirea. Pentru că oamenii se poartă unii cu alţii aşa cum o fac, iubirea nu poate să aibă loc aici; ea poate să vină doar de sus, iar oamenii pot să îl iubească doar pe cel pe care nu îl văd. Atunci când spun că te afli în poala Creatorului, să nu crezi că eşti îngrijit cu drag şi să te apuci să visezi cum Dumnezeu te mângâie pe cap şi te adoarme. Faptul că tu eşti în poala Creatorului nu e ideea mea – este realitatea.

Somnul este o stare în care te afli la graniţa dintre lumea sunetelor şi lumea tăcerii, dar poţi să te deplasezi în lumea tăcerii doar atunci când eşti conştient. Prin lumea de sunete şi forme poţi să te deplasezi inconştient, însă nu poţi să te mişti în lumea tăcerii, care este lipsită de orice vibraţie, lipsită de orice formă, fiind inconştient. Dacă pătrunzi în spaţiul acela, în care nu există forme şi structuri, în stare de inconştienţă, e ca şi cum nu ai exista.

În acest moment, starea ta de conştienţă este de aşa manieră, încât dacă, să zicem, te-am lăsa undeva în spaţiu, unde nu poţi să vezi, să auzi, să miroşi, să guşti sau să atingi nimic, după o vreme, tu nu vei mai şti dacă exişti sau nu. Asta se întâmplă în somn. Existenţa ta este doar contextuală, nu este existenţială. De aceea, dacă îţi pierzi contextul vieţii, te vei întreba de ce eşti în viaţă. Dacă pierzi un context pe care ţi l-ai stabilit – sub formă de serviciu, bogăţie, casă sau relaţii – dintr-o dată nu mai ştii de ce exişti. Eşti o creatură contextuală – încă nu eşti o creatură existenţială. Întregul proces spiritual se referă la a deveni o creatură existenţială, care să aibă picioarele bine înfipte în creaţie, nu doar să plutească într-un context.

Vom dori să folosim somnul ca pe o platformă pentru trezire, să devenim una cu tot ceea ce este real – nu ca pe un mod de a deveni inerţi, morţi şi departe de tot ce este real. Atunci când dormim, dormim ca parte a pământului. Să zicem că dormiţi afară pe iarbă – sunteţi ca o moviliţă pe pământ. Dacă dormiţi destul de mult, chiar o să deveniţi o moviliţă.

Să schimbi calitatea somnului nu înseamnă să dormi ca un bolovan. Ba chiar, bolovanul nu e exemplul potrivit, pentru că, din experienţa mea, pietrele sunt foarte vii – mult mai vii decât multe dintre fiinţele umane. „A dormi buştean” ar fi o expresie mai bună, pentru că buşteanul e mort – nu mai e copac. Deci nu e vorba de a dormi buştean, ci de a dormi în mod viu – de a fi treaz şi adormit în acelaşi timp. Dacă aduceţi fie şi un mic procent din acest element în somnul vostru, în timp veţi dobândi în mod natural o stare meditativă. Meditaţia nu ca act, ci ca şi calitate va deveni parte din existenţa voastră.

Am încercat să aducem acest aspect în viaţa voastră în aşa de multe feluri, începând cu Shambhavi Mahamudra. Shambhavi înseamnă crepuscul – te afli între zi şi noapte, între noapte şi zi. Crepuscul înseamnă că eşti adormit, dar eşti treaz; eşti treaz, dar eşti adormit. Modificarea calităţii somnului – nu a cantităţii – este temelia necesară pentru a deveni yoghin. În starea aceasta de veghe atentă trebuie să fii pe deplin treaz, însă dacă verifici parametrii corpului, acesta trebuie să fie adormit. În somn, corpul trebuie să doarmă, mintea să doarmă, dar tu să fii treaz.

Dacă timp de 30 de zile te trezeşti şi te simţi în mod clar mai tânăr şi mai viu decât când te-ai dus la culcare – în decurs de 30 de zile vei fi devenit mai receptiv; vei fi dezvoltat un mod de a fi treaz fără împotrivire. Există o diferenţă între a fi viu şi a fi vigilent. A fi vigilent înseamnă a te împotrivi la toate. Atunci când eşti viu, eşti deschis. Când eşti vigilent, eşti închis.

Vigilenţa mentală te face paznic. Stai de pază să nu cumva să ţi se întâmple viaţa. Eşti destul de eficient în a te proteja de viaţă – la asta te duce vigilenţa. „Şi asta înseamnă că nu ar trebui să fiu vigilent?”. Starea de a fi viu este natura vieţii. N-ar trebui să fii nimic altceva decât viaţă. Trebuie să fii capabil să menţii o distanţă între starea ta de a fi viu şi tot restul. Dacă faci asta, starea ta de a fi viu nu va fi opacă; starea ta de a fi viu nu va fi sedată, starea ta de a fi viu nu se va deteriora cu trecerea anilor. Ba chiar, corpul tău poate să îmbătrânească, dar starea ta de a fi viu va creşte. Starea de a fi viu nu este virilitatea corpului. Odată ce există o distanţă între starea ta de a fi viu şi corpul tău, starea ta de a fi viu îşi va găsi o expresie mult mai vastă, deoarece dorinţele nestăpânite ale corpului nu îţi vor mai masca starea de a fi viu.

Starea de a fi viu este fundamentală într-un mod mult mai important decât avântul tineresc. Când s-au întâlnit aceste două celule – nimic altceva – s-a întâmplat starea de a fi viu. În decurs de 48 de zile, starea de a fi viu a primit un impuls şi mai mare. Până la 48 de zile sunt doar celule. Undeva între 40 şi 48 de zile are loc o altă dimensiune a stării de a fi viu, în care această stare se poate crea pe sine. De atunci, fătul este viaţă în sine. El nu face decât să atragă hrană. Există aici doctori, care pot să vorbească despre parametrii medicali – de ce există o diferenţă între ceea ce se întâmplă în primele 48 de zile de la concepere şi ce se întâmplă mai târziu în pântece?

Participant: Fertilizarea are loc în tubul falopian, iar de acolo, ovulul fertilizat se deplasează la uter. După aproximativ 48 de zile, acesta este implantat în endometriu şi devine un organism separat. Sub embrion este creată placenta. Vasele de sânge din placentă şi vasele de sânge ale mamei fac schimb de substanţe nutritive. Substanţele nutritive vin prin placentă la embrionul care creşte. Acesta este un sistem separat. Chiar dacă mama moare de foame, fătul poate să continue să crească foarte bine.

Sadhguru: Starea de a fi viu este un proces mult mai fundamental decât conştienţa, vigilenţa, agilitatea – toate acestea vin după aceea. Lucrul fundamental este să fii viu. Acesta este obiectivul procesului spiritual şi nimic altceva – să ajungă la aspectul cel mai de bază a ceea ce este acest mecanism – starea de a fi viu. Nu înseamnă să lucrezi ca să îţi îmbunătăţeşti vigilenţa mentală, nu înseamnă să încerci să-ţi perfecţionezi cunoaşterea, nu înseamnă să încerci să aduni asta sau asta – ci doar să fii cât de viu poţi să fii. Odată ce eşti viaţă în plină forţă, tot ce ai nevoie să ştii despre viaţă vei şti în mod natural.

Starea de a fi viu nu este o stare dobândită – este natura ta. „A fi pur şi simplu” înseamnă a fi viaţă absolută – nu o minte, nu un gând, nu o emoţie, nu o ideologie, nu o filosofie, nu un sistem de credinţe, nu un sex, nu o rasă, nu o castă, nu un crez – doar viaţă. Dacă intri în contact cu viaţa la nivelul acesta, vei şti din experienţă că viaţa şi sursa vieţii sunt împachetate una în alta.

Dacă stai aici pur şi simplu ca o bucată de viaţă, n-o să existe nicio separare între tine şi Divinitate. Dacă încă nu poţi să fii pur şi simplu, atunci măcar atunci când dormi, dormi pur şi simplu. Asta o să facă minuni. Dacă ai putea să fii treaz şi adormit în acelaşi timp, ai fi pentru totdeauna în poala Divinităţii.

imgxa

 

Advertisements