Tags

, , , , , , , ,

Ce este kundalini?

Tradus de noi în limba română de la: http://blog.ishafoundation.org/yoga-meditation/demystifying-yoga/what-is-kundalini/

Sadhguru vorbeşte despre ce este kundalini şi cât de periculos poate fi să abordezi această energie în mod iresponsabil. El vorbeşte şi despre yoga, care este o metodă ştiinţifică de a înălţa kundalini.

 

Sadhguru:

În evoluţia corpului, foarte apropiată ne este maimuţa. În evoluţia sinelui, cioara, vaca şi şarpele sunt considerate a fi foarte aproape de forma umană. Din acest motiv, chiar şi în zilele noastre, în India, dacă moare unul din aceste trei animale, persoanele care încă mai păstrează tradiţiile îi vor face o înmormântare. În această cultură se spune mereu că nu e bine să omori aceste animale. Iar dacă ele mor, oamenii le fac o înmormântare, aşa cum ar face şi pentru o fiinţă umană, însă la o scară mai mică, pentru că, dacă ar fi avut parte de încă puţină evoluţie, aceste animale ar fi fost la fel ca noi.

În cultura yoghinilor, şarpele este simbolul energiei kundalini – energia nemanifestată din tine. Kundalini este de aşa natură, că atunci când este nemişcată, nici măcar nu ştii că există. Doar când se mişcă îţi dai seama că în tine există atâta putere. Până nu se mişcă, e aproape inexistentă. Din acest motiv, kundalini este simbolizată ca un şarpe, deoarece un şarpe încolăcit este foarte greu de observat, dacă nu se mişcă. Dacă energia ta kundalini este stimulată, cu tine se vor întâmpla lucruri despre care nu poţi să crezi că sunt posibile. Începe eliberarea unui nivel cu totul nou de energie, iar corpul tău şi toată fiinţa ta se comportă într-un mod cu totul diferit.

Stările superioare de energie sunt şi stări superioare de percepţie. Tot sistemul yoghic ţinteşte doar către a îţi amplifica percepţia. Esenţialmente, procesul spiritual tocmai asta înseamnă – să îţi amplifici percepţia, deoarece cunoşti doar ceea ce percepi. Acesta este motivul pentru care se foloseşte simbolismul lui Shiva şi al unui şarpe. Asta indică faptul că energiile lui au ajuns la nivelul cel mai înalt. Energiile lui au ajuns în creştetul capului, astfel că i s-a deschis cel de al treilea ochi.

Al treilea ochi

Al treilea ochi nu înseamnă că ţi s-a crăpat fruntea şi că a ieşit ceva de acolo. Înseamnă pur şi simplu că s-a deschis o altă dimensiune a percepţiei. Cei doi ochi pot să vadă doar ceea ce este fizic. Dacă îi acoperi cu mâna, nu pot să vadă dincolo de asta. Atât sunt de limitaţi. Dacă s-a deschis al treilea ochi, asta înseamnă că s-a deschis o altă dimensiune a percepţiei, care priveşte în interior şi care priveşte viaţa în cu totul alt fel – şi că este perceput tot ce poate fi perceput.

Dacă nu există atmosfera necesară care să sprijine procesul, chiar şi simpla încercare de a înălţa kundalini poate fi foarte iresponsabilă şi periculoasă.

În zilele noastre sunt multe cărţi şi săli de yoga în care se vorbeşte despre Kundalini Yoga, deşi habar nu au despre ce vorbesc. Până şi pentru a rosti cuvântul „kundalini”, întotdeauna creăm mai întâi un sentiment de reverenţă şi abia apoi rostim cuvântul, pentru că este atât de enorm. Dacă trebuie să activezi kundalini, trebuie să aibă loc pregătirea necesară în corp, în minte şi în emoţii, pentru că, dacă pompezi energie într-un sistem care nu este pregătit pentru tensiunea sau pentru volumul ăsta, o să se ardă. La mine au venit atâţia oameni care îşi pierduseră echilibrul mental şi capacităţile fizice pentru că încercaseră să facă yoga kundalini fără îndrumarea şi asistenţa necesară. Dacă nu există atmosfera necesară care să sprijine procesul, chiar şi simpla încercare de a înălţa kundalini poate fi iresponsabilă şi periculoasă.

Energia nu are discernământ

Asta nu înseamnă că ceva nu este în regulă cu Yoga Kundalini. Este un proces fantastic, însă trebuie făcut cum se cuvine, pentru că energia nu are discernământ propriu. Poţi să-ţi faci viaţa cu ea sau poţi să-ţi distrugi viaţa cu ea. Electricitatea îţi face viaţa. Dar dacă îţi bagi degeţelul în ea, ştii ce o să se întâmple! Energia nu are discernământ. Cum o foloseşti, aşa este. Kundalini este tot aşa. O folosiţi şi acum, dar într-un mod minimal. Dacă maximizaţi acest mod, puteţi să vă ridicaţi deasupra limitărilor existenţei voastre. Într-un fel, toate formele de yoga asta urmăresc, însă Yoga Kundalini este orientată în mod deosebit pe acest aspect. Într-un fel, oamenii vor să trăiască viaţa mai intens decât o trăiesc acum. Unul vrea să cânte, altul vrea să danseze, altul vrea să bea alcool, altul să se roage – de ce fac oamenii toate astea? Ei vor să aibă o experienţă mai intensă de viaţă. Toată lumea încearcă să îşi înalţe energia kundalini, dar o face cu la întâmplare. Atunci când abordezi procesul printr-o metodă ştiinţifică, se numeşte yoga.

snake-kundalini

Advertisements