Tags

, , , , , ,

Textul original: http://blog.ishafoundation.org/yoga-meditation/demystifying-yoga/the-significance-of-dreams/

Tradus în română de magicInsight

sadhguruYogin şi mistic, Sadhguru analizează semnificaţia viselor şi diferitele tipuri de vise, de la cele care manifestă dorinţe neîmplinite până la aspect tantrice, în care visele se cristalizează în realitate.

Întrebare:Care este semnificaţia viselor? Ele sunt un soi de avertisment, indică ceva?

Sadhguru:Cele mai multe vise pe care le au oamenii în viaţa lor de zi cu zi sunt acolo pentru că există un simţ neînfrânat al dorinţei. Cele mai multe dintre fiinţele umane nu sunt conştiente de cele mai multe dintre dorinţele lor. Dacă se uită la ceva, omul doreşte acel lucru în mod inconştient. Dacă se uită la altceva, doreşte şi acel lucru. Asta se întâmplă tot timpul în cazul celor mai mulţi dintre oameni. Orice văd, doresc puţin – dar nu conştient.

Aceste dorinţe se acumulează extraordinar de mult. Dacă ele trebuie să fie împlinite în timpul vieţii voastre, aţi avea nevoie de vreo sută de vieţi, atât de multe lucruri aţi dorit! Este imposibil ca ele să se împlinească în timpul zilei, în decursul vieţii voastre. Aşa că visele vor găsi o exprimare , iar voi nu vă veţi aminti cele mai multe dintre aceste vise. Dorinţele neîmplinite care se împlinesc în vise – cam asta aş zice că e situaţia în cazul a nouăzeci şi cinci la sută dintre visele omeneşti.

A doua stare de visat

A doua stare de visat poate să aibă de a face cu subconştientul – vise în care uneori nu vezi exact situaţia respectivă, ci o anumită situaţie paralelă, care se referă la un anumit aspect al vieţii tale. Cum subconştientul nu funcţionează în tărâmul logicii domeniilor timp şi spaţiu, este posibil să vezi ceea ce s-ar putea întâmpla mâine, dar poate că nu cu limpezime. De obicei poate să fie o viziune paralelă. Să spunem, de exemplu, că urci pe un munte şi te dor picioarele, dar tot nu ajungi nicăieri. Mâine dimineaţă e posibil să te duci la birou şi să ai de a face cu o sarcină dificilă. Două-trei la sută dintre vise pot să fie astfel de vise.

cropped-love-fractal.jpg

Tantra – Cristalizarea viselor în realitate

Mai există şi alt tip de vise, cu care se poate crea. Aspectul tantric înseamnă pur şi simplu să îţi foloseşti imaginaţia în mod atât de sistematic, încât să creezi. Dacă iei degetul mic şi desenezi cu mintea o linie pe conturul degetului, fără să sari peste niciun punct, o să ai nevoie de mult exerciţiu şi încet-încet, dacă poţi să faci asta 100%, pentru fiecare punct, practic poţi să creezi ceea ce vizualizezi. Poţi să cristalizezi acel lucru în eralitate, pur şi simplu pentru că îţi foloseşti mintea într-un anume fel. Asta e toată procedura tantrică – să îţi foloseşti imaginaţia şi să creezi totul, punct cu punct, iar după o vreme o să poţi să insufli viaţă în creaţia ta.

Dacă te apuci să despici firul în patru cu fiecare vis pe care îl ai, o să îţi pierzi vremea şi viaţa. Aşa că nu da atenţie viselor – fii atent la viaţă.

Un lucru care e adevărat chiar şi în zilele noastre – în India există practicanţi de ocultism care îţi fac o păpuşă din orez fiert sau din aluat. O prelucrează cu tot soiul de lucruri şi apoi o fac să meargă, efectiv – ca un robot. E nevoie de doi, trei paşi ca să se spargă şi să cadă. Asta se realizează pur şi simplu folosind puterea minţii. Dacă te antrenezi folosindu-ţi imaginaţia, procesul tău de visat poate să devină în acest fel. Poate că aţi auzit de Ramakrishna Paramahamsacare o hrănea pe Kali şi toate poveştile astea? Vi se par aberaţii, dar pentru el erau o realitate. Erau mai mulţi oameni pentru care poveştile astea erau realitate. Fie că vine sau nu Kali, el face să se întâmple asta, pentru el. Mintea lui este atât de cristalizată pe asta, încât creează efectiv forma. Poţi să cristalizezi realitate folosindu-ţi pur şi simplu mintea.

Starea de vis poate să fie şi aşa, dar nu vă apucaţi să vă întrebaţi care este semnificaţia viselor, sau să vă imaginaţi că orice vis pe care îl aveţi o să şi aibă loc în realitate. O să înnebuniţi în felul ăsta. Cele mai multe dintre vise sunt doar dorinţe neîmplinite care se împlinesc în acest fel. Dacă visele sunt importante, se vor manifesta. Dar dacă o să tot încercaţi să despicaţi firul în patru cu fiecare vis pe care îl aveţi, o să vă irosiţi timpul şi viaţa. Aşa că nu daţi atenţie viselor –fiţi atenţi la viaţă.

Nota editorului: Semnificaţia viselor şi diferitele tipuri de vise reprezintă una dintre multele teme pe care Sadhguru le abordează în detaliu în cartea „Of Mistics and Mistakes”, pe care o puteţi cumpăra sub formă de ebook şi tipărită.

Pentru alte materiale de la Sadhguru vă invităm să ne urmaţi pe twitter  şi facebook.

Advertisements