Tags

, , , , ,

Tradus în româneşte de magicInsights

Textul original: http://blog.ishafoundation.org/lifestyle/relationships/chemistry-of-love/

 

sadhguruShekar Kapur, producător de film şi câştigător al premiului Oscar, discută cu Sadhguru despre chimia iubirii.

Shekhar Kapur: Sadhguru, lucrul despre care se discută cel mai mult în lumea asta sunt relaţiile. Unul din tipurile de relaţii care provoacă cea mai mare supărare este relaţia de iubire între bărbat şi femeie. Spune-mi despre natura acesteia. Există într-o căsătorie ceva ce putem găsi, şi care să o ducă dincolo de stresul şi tensiunile de zi cu zi?

Sadhguru: Nu există iubire între om şi câine, iubire între bărbat şi femeie, iubire între om şi mamă, iubire între om şi fiu, iubire între om şi fiică. Iubirea e doar o anumită dulceaţă a emoţiei. Singura chestie diferită e metoda – cum ajungi la ea.

Între bărbat şi femeie e o chestie compulsivă. Natura vă împinge unul către celălalt, pentru că natura este interesată de un singur lucru – să se perpetueze. Cei doi trebuie să ajungă împreună cumva. Altfel, tu şi cu mine nu ne-am fi născut. Asta este o nevoie compulsivă. Asta e o relaţie de iubire care e sprijinită chimic de natură.

Din păcate, la cele mai multe dintre aceste relaţii de iubire, odată ce se termină chimia, cei doi se întreabă ce naiba caută împreună. Aşa că, înainte să se termine chimia, ideea e să se ajungă la un alt nivel de relaţie de iubire conştientă, care e dincolo de chimie. Dacă nu se întâmplă asta, lucrurile iau o turnură urâtă.

Chimia corpului pune în scenă anumite lucruri, în funcţie de nevoile sale. În momentul în care a fost satisfăcută nevoia, vă întrebaţi de ce vă aflaţi împreună. Ăsta e trucul naturii. Când aveai 10, 11 ani, totul în lume era ok. Apoi hormonii ţi-au prăduit cumva inteligenţa şi dintr-o dată, toată lumea a început să arate altfel. Chimia te-a prădat. Nu e nimic rău sau bun în asta; doar că e limitat. Oare e aşa o crimă să fii limitat? – Nu. Numai că natura fiinţei umane este în aşa fel că omul suferă limitările. Nu îi plac limitările.

Ceea ce numeşti tu iubire este, de fapt, dulceaţa emoţiei pe care o trăieşti. Dacă analizezi atent lucrul ăsta, în mod natural, vei vedea că dorul tău cel mai profund este să fii liber de orice fiinţă umană de pe planeta asta, să fii liber de toate, ca să poţi să fii aşa cum vrei tu să fii. Odată ce fiinţa umană devine mai conştientă de propria ei natură, aceasta începe să aibă experienţa iubirii, a beatitudinii şi a extazului. Chiar şi pentru a avea experienţa unor moduri orgasmice de viaţă – de fapt, nu ai nevoie de nimeni. Dacă stai pur şi simplu, poţi să creezi experienţa în tine, la urma urmei, că e corpul tău, mintea ta, emoţiile tale, chimia ta şi tu eşti cel care creează toate experienţele din viaţa ta. Aşa că, dacă e auto-creată, chiar şi acum, stând acolo – ai alege să îţi menţii dulceaţa minţii, corpului, emoţiilor şi energiei, sau ţi-ar plăcea ceva amar?

Shekhar Kapur: Aş prefera dulceaţa.

Sadhguru: Aşadar, în mod natural, ai fi iubitor. Când vezi un bărbat şi o femeie, tu vorbeşti despre o relaţie. Există mai multe aspecte aici – sociale, fizice, psihologice, sau există un unghi economic. Formăm relaţii cu o varietate de oameni în viaţa noastră. Avem relaţii de afaceri, relaţii personale şi relaţii profesionale. Formăm relaţii, practic, pentru a împlini anumite tipuri de nevoi, sau pentru a împlini nevoile altcuiva. Însă ceea ce numeşti tu iubire este doar dulceaţa emoţiei tale. Poţi să foloseşti o altă persoană ca să stimulezi în tine asta.

O unire a două persoane

Shekhar Kapur: Dar este posibil ca două persoane care se află împreună dincolo de chimie sau de hormoni, să fie activatori unul pentru celălalt şi să continue acea relaţie?

Sadhguru: Dacă chiar trebuie să fii cu cineva, trebuie să renunţi cumva la o parte din tine. Aşa că expresia englezească „falling in love” (a cădea în iubire, în traducere literală), este foarte semnificativă. În iubire poţi doar să cazi. Nu poţi să stai în picioare, nu poţi să te caţeri în ea – trebuie să cazi în ea. Cel care se gândeşte prea mult la sine nu poate fi implicat într-o relaţie de iubire. Pe undeva, trebuie să cedezi o parte din tine ca să te afli într-o relaţie de iubire.

Shekhar Kapur: Dar în această întreţesere, cum i-ai spus, este posibil să fii cu o altă persoană care, să zicem, devine canalul către propria ta realizare de sine? Este posibil acest lucru? Poate asta să fie baza unei relaţii?

Sadhguru: Sigur că este posibil, dar este o posibilitate riscantă. Se poate să te încâlceşti şi să te pierzi în multele complexităţi ale unei relaţii, mai degrabă decât să găseşti natura supremă. Nu spun că nu este posibil. Este foarte posibil. Aşa că de asta, în India, când căsătorim oamenii, legăm ceea ce se numeşte mangal sutra. Există un mod de a lua o fâşie de energie de la tine şi de la partenerul tău/parteneră şi de a le împleti într-un anumit fel, astfel încât, dincolo de logica ta, dincolo de înţelegerea ta, dincolo de nevoile tale psihologice, emoţionale şi fizice, undeva adânc înăuntrul lor, cele două fiinţe sunt legate între ele, cele două vieţi sunt legate împreună. Şi noi am spus întotdeauna că asta e o legătură pe viaţă, că nu se poate rupe. Dacă o rupi, trebuie să desparţi două vieţi, pentru că e un fel de unire. Dacă asculţi toate mantrele care se cântă la nunţi, ele vorbesc despre cum aceste două fiinţe sunt sudate una cu alta.

Aceste căsătorii care se făceau într-un anumit fel nu aveau niciodată legătură cu tine. Întotdeauna e vorba de cealaltă persoană. Dacă ambele persoane gândesc aşa, e minunat să te afli în locul acesta. Dacă doar una dintre cele două persoane gândeşte aşa, avem de a face cu o situaţie de exploatare. Dacă niciuna dintre persoane nu gândeşte aşa, atunci e vorba doar de o relaţie compulsivă, în care eu încerc să extrag ceva de la tine şi tu să extragi ceva de la mine. Tot timpul este o situaţie conflictuală.

Heart_of_Oneness_1_1.jpg

Advertisements