Tags

, , , , , ,

Sursa: http://www.ishafoundation.org/blog/yoga-meditation/demystifying-yoga/of-akasha-akashic-records/

Titlul original: Despre Akasha şi înregistrările akashice: Cum înţelegem ceea ce e misterios

Traducere în româneşte de magicInsights

Drepturile asupra materialelor aparţin Isha Foundation

sadhguruCe sunt înregistrările akashice şi cum le accesăm? Şi ce anume este akasha, cel mai subtil dintre cele cinci elemente? Sadhguru răspunde la câteva întrebări.

Ce sunt înregistrările akashice?

Căutător: Aţi putea să ne vorbiţi despre înregistrările akashice?

Sadhguru: Este ceea ce astăzi numim internet! Există multe feluri în care poţi să fii activ în viaţă. Poţi să faci mişcare fizică, poţi să faci mişcare mentală sau poţi să faci mişcare cu prana ta. Dacă faci ceva cu corpul tău, acest lucru va avea o anumită durată de viaţă. Ceea ce faci cu mintea are o durată de viaţă ceva mai lungă. Dacă faci ceva cu prana, durata de viaţă a acelui ceva este mult mai lungă. Însă odată ce lucrezi dincolo de această dimensiune fizică, ceea ce faci este pentru totdeauna. Nimeni nu poate să distrugă acel lucru.

Eu n-am studiat niciodată spiritualitate. Dar orice în legătură cu conştiinţa umană îmi este foarte clar. Tot ce ştiu, eu nu ştiu, de fapt! Când merg pe stradă, nu port ceea ce ştiu după mine. Însă când vreau să ştiu, e mereu acolo. De ce să mă împovărez cu toate astea, dacă oricum le am la dispoziţie oricând. Aşa se foloseşte şi internetul în zilele noastre, nu? Nu e nevoie să cari informaţiile după tine. Ele sunt acolo, toate. Când vrei, le accesezi.

Înregistrările akashice pe „interior-net”!

Şi asta e un soi de reţea. O poţi accesa oricând vrei. În ceea ce mă priveşte, KrishnaGautama Buddha sau mulţi alţi yoghini din trecut – pentru mine, ei nu sunt chiar în trecut. Ei sunt acum, practic. Poate că fizic au murit demult, dar în ceea ce priveşte nucleul lucrării lor, acela există întotdeauna ca şi cum ar fi acum. Chiar şi în acest moment, el poate fi accesat şi parcurs chiar în modul în care a făcut lucrurile Gautama, la vremea aceea. În ce mă priveşte, Gautama este chiar acum, nu acum 2500 de ani.

Se află pe „interior-net” sau pe „yogi-net”. Trebuie doar să le accesaţi. Nici măcar nu vă trebuie Wi-Fi pentru asta!

Toate fiinţele care au străpuns toate dimensiunile de bariere din interiorul lor şi au atins realitatea supremă – ceea ce au perceput, ceea ce au înţeles şi au distilat înăuntrul lor este pentru totdeauna. Este disponibil întotdeauna. Se află pe „interior-net” sau pe „yogi-net”. Trebuie doar să le accesaţi. Nici măcar nu aveţi nevoie de Wi-Fi pentru asta! Dacă vreţi, ceea ce ştia Krishna, ceea ce ştia Buddha, ceea ce ştia oricine – totul se află acolo. Nu e nevoie să studiezi prostiile pe care le-au scris cei din jurul lor.

Mintea akashică

akashic-mind-akasha-akashic-records

Există o minte individuală şi există o minte universală. Una este reflexia celeilalte. Doar că mintea individuală poate să fie prea confuză şi să nu prindă totul. Dacă reuşeşti să accesezi viaţa prin mintea akashică, nu prin mintea individuală, dacă vezi clar mintea akashică, atunci nu numai că vezi situaţii posibile pentru tine, ci şi situaţii posibile pentru cam orice.

E acolo, dar problema este că acum, chiar şi dacă nu faci decât să vorbeşti despre aceste lucruri, oamenii o să înceapă să îşi imagineze că „primesc” tot soiul de aberaţii de la alţii. O să înceapă să „comunice” cu toată lumea, deşi nu sunt în stare să aibă o conversaţie nici cu oamenii din jurul lor. Pe de altă parte, dacă negăm această posibilitate, omenirea devine oarbă.

Accesarea inteligenţei akashice

sun-worship-akasha-akashic-records

În zilele noastre, ştiinţa modernă recunoaşte că există ceva numit inteligenţa akashică. Adică, spaţiul gol deţine o anumită inteligenţă. Dacă această inteligenţă lucrează pentru tine sau împotriva ta este elementul care determină natura vieţii tale; dacă eşti o fiinţă binecuvântată, sau una care va fi târâtă şi doborâtă pentru tot restul vieţii. Există oameni care sunt târâţi şi doborâţi de viaţă fără niciun motiv, nu-i aşa? Fără niciun motiv, unii par să fie binecuvântaţi cu toate. Dar asta nu se întâmplă fără niciun motiv. Este vorba de capacitatea ta – conştientă sau inconştientă – de a îţi atrage cooperarea acestei inteligenţe mai mari care funcţionează în univers.

Un proces simplu pe care îl puteţi face pentru asta este următorul: după răsărit, înainte ca soarele să fi trecut de unghiul de treizeci de grade, uitaţi-vă la cer o dată, faceţi o plecăciune şi mulţumiţi akashei că vă ţine laolaltă azi. După ce soarele trece de treizeci de grade, la un moment dat în timpul zilei – la orice moment – uitaţi-vă la cer şi faceţi din nou o plecăciune, dar nu faţă de vreun zeu care s-ar afla acolo, ci pur şi simplu către spaţiul gol, pentru că vă ţine laolaltă în ziua asta. Viaţa voastră se va schimba considerabil.

Akasha – Spaţiu sau eter?

Căutător: Namaskaram, Sadhguru. Nu înţeleg dacă akasha este spaţiu sau eter. Ai putea să dezvolţi puţin acest subiect?

Sadhguru: La fel ca pământul, apa, aerul şi focul, akasha este un aspect al celor cinci elemente. Elementele nu sunt spaţiu gol, ci un soi de substanţă. Nu confunda akasha cu spaţiul gol. Akasha este eter. Cuvântul „eter” nu este tocmai potrivit, însă este cea mai adecvată traducere. Eterul nu este spaţiu; eterul este o dimensiune subtilă a existenţei. Spaţiul este kala sau non-existenţă. Este Shi-Va – „ceea ce nu este”. Akasha este „ceea ce este”.

Akasha este o dimensiune subtilă de manifestare fizică. Nu puteţi vedea aerul din sala aceasta, dar cu toate astea, el este aici şi face parte din viaţa voastră. În acest sens, viaţa voastră este răspândită peste tot. În corpul acesta există elemente grosiere şi există elemente subtile. Dacă sunteţi constipaţi, aveţi înăuntrul vostru ceva grosier! Dincolo de asta, există şi aspecte mai rafinate ale corpului. Dincolo de asta există plămânii plini de aer, iar dincolo de ei există un creier, gânduri, emoţii şi multe, multe altele. Iar viaţa intră şi iese. Cu alte cuvinte, viaţa se întinde întotdeauna de la un nucleu dur şi crud până la o multitudine de subtilităţi. Cu cât îţi întinzi mai mult aripile, cu atât vei avea în viaţă mai multe aspecte subtile.

Importanţa akashei

Fără akasha nu putem exista aici. Fără aerul din sala aceasta n-am putea exista aici. Nu vedem aerul, dar el este mai vital decât părul – deşi în lume cheltuim mai mulţi bani cu îngrijirea părului, decât cu îngrijirea creierului! Vedeţi unde ne sunt valorile. Fără păr mai poţi să trăieşti. Fără urechi mai poţi să trăieşti. Fără nas mai poţi să trăieşti. De cele mai multe ori nici măcar nu eşti conştient dacă aerul există sau nu, dar fără aer nu poţi să trăieşti nicio clipă. La fel – fără akasha, nu poţi să trăieşti nicio clipă.

Akasha este o dimensiune subtilă de manifestare fizică.

Există un templu în Karnataka, în sudul Indiei, care este dedicat lui Annapoorneshwari. În partea din spate a templului se găseşte o inscripţie în Hale Kannada – o formă străveche a limbii, veche de vreo câteva mii de ani – despre cum să proiectezi un avion. Spune cum poţi să îl construieşti, dar spune şi că, dacă zbori într-o astfel de maşinărie, asta va perturba eterul. Se spune că, dacă perturbi akasha, fiinţele omeneşti n-o să trăiască în pace. Odată ce akasha a fost perturbată, perturbările psihologice devin enorme. Putem vedea acest lucru în lume, în prezent.

Sistemul uman, un minicosmos

microcosm-akasha-akashic-records

Designul a tot ce există în univers – de la atomic la cosmic – este esenţialmente acelaşi. Noi am spus mereu asta în sistemul yoghin, iar fizica modernă a ajuns şi ea la această înţelegere. Fie că e vorba de o fiinţă umană, de o lăcustă, o râmă, o pasăre, un şarpe sau orice fel de formă – totul are acelaşi design fundamental. Diferenţa este doar în termeni de complexitate şi sofisticare şi de cum a evoluat în diferitele forme. Designul tău este mult mai sofisticat în comparaţie cu cel al unei amibe, dar fundamentele sunt aceleaşi – doar complexitatea este mai mare.

Nu încercaţi să studiaţi cosmosul, pentru că nu aveţi vedere de la galerie. Nu există un loc în care să poţi să te aşezi şi să te uiţi la cosmos. De fapt, nu poţi să te uiţi cu adevărat la nimic, decât la ceea ce se întâmplă în interiorul tău. Chiar şi dacă iei un telescop şi te uiţi la o stea, poţi să vezi steaua numai în felul în care aceasta este proiectată în mintea ta. Cu alte cuvinte, poţi să te experimentezi doar pe tine – tu eşti singura uşă prin care poţi să experimentezi orice altceva. Aşadar, nu încerca să înţelegi aia – cosmosul în mare. Ci doar înţelege asta – sistemul omenesc care eşti, pentru că acesta este un minicosmos. Dacă îl percepi pe acesta corect, atunci îl cunoşti şi pe acela.

Poţi să te experimentezi doar pe tine – tu eşti singura uşă prin care poţi să experimentezi orice altceva.

Fie că vrei să experimentezi alimentele pe care le mănânci, aerul pe care îl respiri, oamenii din jur, lumea sau cosmosul – pe toate le poţi experimenta doar în felul în care eşti tu în interiorul tău. Dacă eşti foarte limpede, vei vedea totul aşa cum este. Este ca şi cum te-ai uita într-o oglindă concavă sau convexă. Ele îţi vor da impresii diferite despre cum arăţi. Dacă te uiţi tot timpul într-o oglindă distorsionată, după o vreme o să presupui că chiar aşa arăţi.

La fel, tu crezi că lumea arată într-un anumit fel, pur şi simplu pentru că aşa este ea proiectată în mintea ta. Dacă îţi transformi mintea într-o suprafaţă mai rafinată, fără niciun fel de distorsionări, dacă aceasta devine o oglindă perfect plană, atunci ea va reflecta totul chiar aşa cum este. Dar de vreme ce este o reflexie, ea este inversată în oglindă. Trebuie să ai inteligenţa de a corecta această imagine fără să o distorsionezi.

Întoarce-o pe partea cealaltă!

Cei mai mulţi oameni nu pot să deschidă o doză de suc fără să facă mizerie. Asta e problema şi cu mintea. Una din probleme e că mintea ta este ondulată. Dacă te uiţi la lume într-o oglindă ondulată, lumea va arăta într-un anumit fel. Un alt lucru este că cei mai mulţi n-au încercat niciodată să răstoarne imaginea. Ei cred că modul în care percep lucrurile acum este chiar aşa cum este. E nevoie de o anumită îndemânare pentru a răsturna imaginea fără să o distorsionezi.

Aşadar, aveţi două proiecte. Primul este să neteziţi oglinda, ca să nu mai fie distorsionată. Apoi, sarcina mult mai mare este să o răsturnaţi, fără niciun fel de distorsiune. Nu am abordat încă acest aspect în viaţa voastră. Mai întâi trebuie să ne ocupăm şi să netezim oglinda, să fie liberă de orice fel de distorsiuni – ăsta e proiectul numărul 1. Proiectul 2 e mai subtil. Pentru proiectul 1 e nevoie de perseverenţă. Pentru proiectul 2 e nevoie de o îndemânare enormă.

Advertisements