Tags

, , , , ,

Sursa: http://www.ishafoundation.org/blog/sadhguru/spot/what-you-cannot-count-counts/

Traducere în româneşte de magicInsight

Căutător: Cum pot să aflu care este îndatorirea mea în societate? Am făcut o şcoală de afaceri, mi s-a oferit un loc de muncă la o multinaţională şi am spus, „Nu, nu asta e; eu vreau să fac mai mult” – şi am venit aici ca să aflu.

sadhguru2Sadhguru: Când am vizitat una din cele mai bune şcoli de afaceri, m-a şocat faptul că, acolo, oamenii erau învăţaţi că „Ceea ce nu se poate număra nu contează.”. Nu – doar ceea ce nu se poate număra contează. Ceea ce se poate număra are o importanţă minimă pentru viaţa ta. Ceea ce se poate număra, esenţialmente, este ceea ce poţi să obţii. Cu ceea ce poţi să obţii poţi să îţi câştigi o existenţă. Dar nu poţi să îţi faci o viaţă. Vrei să-ţi petreci viaţa doar câştigându-ţi existenţa, sau vrei să îţi faci o viaţă? Asta e alegerea pe care o are la dispoziţie fiecare fiinţă umană.

Din păcate, în ziua de azi, cei mai mulţi oameni îşi petrec toată viaţa doar câştigându-şi existenţa, pentru că existenţa lor este atât de nenaturală şi de scumpă. Îşi cumpără o casă şi, timp de treizeci de ani, sunt ipotecaţi la casă. Nu casa e ipotecată, ci tu eşti ipotecat. Omul cumpără o maşină şi e ipotecat pe zece ani. Chiar şi pentru creditul de studii are nevoie de cincisprezece ani, ca să îl plătească. Chiar azi am văzut o ştire în ziar; se spune că, în viitor, de acum înainte, fiecare al treilea om care se naşte pe planetă va putea să trăiască până la 100 de ani. Şi în general, îşi va încheia educaţia pe la vârsta de 32 de ani. Îşi va plăti creditul de şcolarizare până pe la 50 de ani. Se va căsători pe la 45 de ani şi se va pensiona la 70 sau 72 de ani. După aceea, următorii treizeci de ani, bineînţeles, va avea asigurare de sănătate. Aşa că va merge din doctor în doctor.

 singurul, singurul mod în care poţi să experimentezi viaţa este să devii din ce în ce mai conştient.

Dacă vrei să îţi faci o viaţă, nu te gândi în termeni de ce anume poţi să faci pentru societate. Dacă faci ceva care este cu adevărat minunat pentru tine, atunci vei dori, în mod natural, să împărtăşeşti acel ceva cu toată lumea – este inevitabil. Dacă îţi apare în cale ceva cu adevărat minunat, nu-i aşa că vrei să împarţi cu toată lumea? Numai lucrurile pe care poţi să le numeri nu vrei să le împarţi. Însă acele aspecte ale vieţii despre care înţelegi că nu le poţi număra – asta înseamnă că ele nu se epuizează niciodată. În ceea ce priveşte lucrurile pe care le poţi număra şi acumula, există întotdeauna teama că ele vor dispărea. Dacă strângi un milion de rupii şi le păstrezi, există teama că ai numai un milion şi că, dacă îl scoţi la lumină, o să se ducă. Dacă ai avea în tine bucurie, dacă ai avea extaz, dacă ai avea starea de cunoaştere, starea de iluminare – astea ştii că nu pot să dispară, aşa că nu e nevoie să le pui sub cheie şi să le păstrezi. Abia atunci poţi să te deschizi şi să faci ce e de făcut.

Ceea ce ar trebui să faci cu lumea nu este ceea ce îţi place ţie. Ceea ce ar trebui să faci cu lumea este ceea ce îi trebuie lumii, nu-i aşa? Ar trebui făcut ceea ce este necesar, nu ceea ce îţi place ţie. Întotdeauna a fost propagat acest lucru, mai ales în societăţile occidentale. „A face ce îţi place înseamnă libertate.”. Trebuie să înţelegi că ceea ce îţi place şi ceea ce nu îţi place reprezintă un anumit nivel de constrângere. Dacă nu poţi să faci ce îţi place, o să suferi. Dacă trebuie să faci ce nu îţi place, o să suferi. Asta e o constrângere gravă – e o capcană. Dacă îţi investeşti viaţa în ceea ce îţi place, intri într-o capcană adâncă. O să vezi că ceea ce nu îţi place te va chinui tot timpul.

Nu îţi bate capul cu ceea ce îţi place. În primul rând, nu împărţi lucrurile în acest fel. Pur şi simplu fă ceea ce e necesar. Dacă faci ceea ce e necesar, totul e minunat, tot timpul. Constrângerea nici nu încape în discuţie. În mod natural, devii conştient. Dacă eşti mereu atent la ceea ce este necesar, vei deveni foarte conştient. Şi singurul, singurul mod în care poţi să experimentezi viaţa este să devii din ce în ce mai conştient. Dacă devii din ce în ce mai puţin conştient, nu poţi să experimentezi viaţa. Doar dacă devii din ce în ce mai conştient poţi să experimentezi viaţa. Iar dacă eşti cu adevărat conştient, totul devine fantastic. Dacă devii cu adevărat inconştient, atunci eşti mort.

Aşadar, alegerea nu este între un fel de viaţă sau altul; alegerea este între viaţă şi moarte, pentru că singurul mod în care poate să aibă loc viaţa este prin conştientizare. A fi inconştient înseamnă că te deplasezi către moarte, în rate. Iar dacă investeşti prea mult în ceea ce se poate număra, vei deveni din ce în ce mai inconştient. Era odată un înţelept în Karnataka, pe nume Allama Maha Prabhu – un înţelept minunat, care scrisese mii de poeme. Într-unul din poeme se lamenta spunând că, dacă un om se îneacă, tot mai poţi să stai de vorbă cu el. Dacă un om e muşcat de şarpe, tot mai poţi să stai de vorbă cu el. Dar cu omul care e muşcat de bogăţie şi de bani nu mai poţi să vorbeşti, pentru că acesta a devenit atât de inconştient.

Dacă poţi să ai vreo câţiva bănuţi, asta face lucrurile oarecum simple şi uşoare. Dincolo de asta, acest lucru nu are nicio consecinţă. Ceea ce face diferenţa cu adevărat este ceea ce nu se poate număra. Aşadar, investeşte-ţi viaţa în ceea ce nu se poate număra. Orice vei face, contribuţia ta în lume va fi măreaţă.

Cu iubire şi graţie,

Sadhguru

Advertisements