Tags

, , , , ,

de Erin Janus

Sursa: http://erinjanus.com/5-common-new-age-misconceptions/

Traducere în româneşte de magicInsight. Toate drepturile @erinjanus.com

Mişcarea new age, precum şi multe dintre ideologiile pe care le încurajează new-age-ismul au fost popularizate în ultimii câţiva ani, îndeosebi odată cu dezvoltarea reţelelor sociale. Eu sunt pro explorare spirituală, asumarea propriei puteri şi dezvoltare personală, dar unele din ideologiile pe care le propovăduieşte new age-ismul sunt inducătoare în eroare, false şi chiar periculoase. Iată 5 concepţii greşite frecvente pe care trebuie să le corectăm şi să le înţelegem:

1)  Ignoră ceea ce e negativ

Mulţi au fost induşi în eroare şi au ajuns să creadă că „dai putere” unui lucru dăunător pur şi simplu plasându-ţi atenţia pe acel lucru şi devenind conştient de el. Ca urmare, nu trebuie niciodată să dai atenţie lucrurilor „negative” sau să vorbeşti despre ele.

RECTIFICARE: A vedea lucrurile negative ca ceea ce sunt efectiv îţi dă capacitatea să te pregăteşti împotriva efectelor lor dăunătoare şi poate chiar să le eviţi în întregime. Refuzul de a te uita la informaţii esenţiale doar pentru că ele te fac să te simţi speriat sau incomod înseamnă să alegi de bună voie să rămâi într-o stare de ignoranţă şi, ca urmare, să rămâi inconştient.

2) Nu te enerva niciodată

Mulţi oameni au adoptat ideea că enervarea e ceva ce trebuie depăşit sau eliminat cu totul. Ei plasează enervarea în categoria lucrurilor „negative” şi susţin că trebuie să o înlocuim cu sentimente de pace, iubire şi lumină. Pericolul acestei atitudini este că ea creează apatie şi pasivitate faţă de nedreptăţile care se întâmplă astăzi în lumea noastră.

RECTIFICARE: Nu degeaba avem un sistem de îndrumare morală. De exemplu, vederea unei persoane care este torturată sau a unor animale maltratate, în mod natural, va stârni enervare la un individ solid din punct de vedere moral. Nu trebuie să luăm această enervare ca pe ceva ce trebuie eliminat, ci ca pe ceva ce trebuie canalizat în mod productiv. Indignarea justă – o formă de enervare atunci când simţi nedreptatea – poate să fie o motivaţie majoră pentru a crea schimbare pozitivă în lume şi nu ar trebui condamnată sau suprimată.

3) Nu există bine sau rău

O concepţie greşită foarte răspândită este că nu există bine sau rău, iar ideea de bine şi rău este „dualistă”, adică nu este valabilă. În plus, mulţi dintre cei care au adoptat convingerea că nu există bine sau rău obiectiv vor încerca adesea să-i convingă pe alţii (şi pe ei înşişi) că totul este în regulă.

RECTIFICARE: Modul acesta de gândire este cunoscut drept relativism moral şi nu numai că este înşelător, ci este şi periculos. Asta îi face pe oameni să se simtă bine şi îndreptăţiţi să nu îşi asume responsabilitatea acţiunilor lor (sau a lipsei lor de acţiune) şi a efectelor pe care acestea le au asupra altora. Sigur că există bine şi rău obiectiv şi, deşi există o unitate între noi ca fiinţe care trăiesc pe aceeaşi planetă, sau care parcurg călătorii spirituale similare, totul este în NEregulă. 

Trăim vremuri de mare nedreptate, violenţă, inegalitate şi suferinţă ce poate fi evitată. Oricine încearcă să vă convingă că acţiunile imorale nu pot fi dovedite ca fiind imorale pentru că nu este sigur că sunt „reale”, sau care susţine că tot ce se întâmplă face parte dintr-un „plan divin”, din păcate, face parte din problemă.

BINE: Corect (bazat pe adevăr), Moral (în armonie cu legea naturală), Acţiunile care îşi au baza în bine nu dăunează altora

RĂU: Incorect (care nu se bazează pe adevăr), Imoral (în opoziţie cu legea naturală), Acţiunile care îşi au baza în rău dăunează altora

Oamenii obişnuiesc să deformeze ce e bine şi ce e rău în funcţie de ce le e lor uşor, ce merge şi ce le convine lor cel mai mult. Însă binele şi răul nu pot fi modificate în funcţie de cum îţi convine. Acţiunile imorale rămân acţiuni imorale, indiferent de cum le percepi tu.

4) Nu există adevăr: Percepţia determină realitatea

Mulţi oameni au adoptat ideea că nu poţi să cunoşti niciodată adevărul suprem cu privire la realitatea în care trăim. Acest lucru se mai numeşte şi solipsism – ideologia că singurul lucru care există cu siguranţă este mintea şi percepţiile tale. O altă concepţie greşită frecvent circulată este că „percepţia este realitate”, sau „realitatea este percepţie”.

RECTIFICARE: Deşi solipsismul este adesea confundat cu o perspectivă filosofică elevată, de fapt, este doar nu mod de a fi foarte deconectat de realitate. Realitatea obiectivă EXISTĂ. Adevărul POATE fi cunoscut. Percepţiile noastre şi realitatea nu sunt unul şi acelaşi lucru. Modul în care percepem realitatea nu influenţează decât felul în care o percepem – dar nu poate şi nu va schimba niciodată ceea ce se întâmplă efectiv.

„Solipsismul este un semn definitoriu de imaturitate spirituală. Îndepărtarea de această ideologie bolnavă este un semn sigur că a început maturitatea umană şi dezvoltarea spirituală.” – Mark Passio

5) La ce te împotriveşti, aia se perpetuează… aşa că nu te împotrivi

O convingere foarte frecventă în mişcarea new age este că trebuie să ne debarasăm de „împotrivire”. Impulsul natural de a te împotrivi la aproape orice a fost etichetat în comunitatea spirituală şi new age ca ceva negativ sau în detrimentul fericirii şi sănătăţii noastre. Suntem învăţaţi să depăşim sentimentele de împotrivire folosind tehnici spirituale precum meditaţia, yoga şi acceptarea. De asemenea, ni se spune că la ce ne împotrivim… aia se perpetuează.

RECTIFICARE: Împotrivirea în sine nu e ceva rău. Ba chiar, ea este necesară, dacă vrem să ne luăm înapoi puterea şi controlul asupra vieţii noastre şi să lăsăm planeta în siguranţă pentru generaţiile viitoare. Dacă nu ne împotrivim răului care distruge binele, libertatea, sănătatea, fericirea din lume – acesta va continua să o facă. (Dacă nu ne împotrivim răului care distruge libertatea, sănătatea şi fericirea în lume, atunci nu se va schimba nimic în bine.)

Mişcarea new age a distorsionat şi a abuzat de practici spirituale precum meditaţia şi yoga, transformându-le în mijloace de a lua oamenilor gândul de la faptul că sunt înrobiţi, ca să le fie uşor să accepte, pur şi simplu, starea lumii ca fiind ceea ce li se cuvine în viaţă. Eliminarea împotrivirii este o asigurare clară că nu vei acţiona niciodată şi că nu vei încerca să schimbi lucrurile care nu sunt ok în lume.

Cât timp credeţi că ar fi fost necesar pentru a vedea o schimbare în ceea ce priveşte egalitatea rasială, dacă oameni precum Martin Luther King Jr. ar fi meditat în loc să se împotrivească? Sentimentul de împotrivire pe care îl avem în diferite situaţii probabil că apare pentru că ceva nu este cum trebuie. Aşadar, nu ignoraţi sentimentele de împotrivire – folosiţi-le într-un mod productiv, pentru a genera schimbare. Acţionaţi.

Dacă nu verifică nimeni, mişcarea new age poate foarte uşor să ne ducă pe un drum de mentalităţi înşelătoare, care favorizează neasumarea responsabilităţii pentru acţiunile tale şi pentru efectul acelor acţiuni (sau al lipsei de acţiune) asupra lumii! După cum spunea Adyashanti: „Iluminarea este un proces distructiv. Nu are nicio legătură cu a fi mai bun sau mai fericit. Iluminarea înseamnă sfărâmarea neadevărului. Înseamnă a vedea dincolo de faţada prefăcătoriei. Înseamnă eradicarea completă a tot ce ne-am imaginat că este adevărat.”

Deşi dezvoltarea spirituală, pacea interioară şi cunoaşterea de sine sunt importante, este la fel de important să ridicăm glasul împotriva nedreptăţii, să luptăm pentru schimbare şi să ne asumăm responsabilitatea morală pentru propriile noastre acţiuni. 

De asemenea, este responsabilitatea noastră, a tuturor, în acest moment, să îi ajutăm şi pe alţii să se trezească, spunând în permanenţă Adevărul, fără nicio ruşine, chiar dacă ne simţim împovăraţi de această sarcină şi chiar dacă asta îi face pe TOŢI cei implicaţi să nu se simtă bine. Adevărul despre actuala condiţie umană şi despre starea lumii CHIAR AR TREBUI să vă facă să nu vă simţiţi bine. Folosiţi acel disconfort pentru a genera o schimbare reală în lume, prin acţiune.

TREZIREA LA REALITATE:

Lumea nu mai are nevoie de guru-şi neafectaţi de nimic sau de adepţi pasivi şi apatici. Lumea are nevoie de activişti, de generatori de schimbare, de oameni care spun şi de oameni care fac. Fiţi schimbarea. Nu vă lăsaţi absorbiţi de concepţiile greşite şi prost înţelese şi de dogmele amăgitoare care apar odată cu religii precum new age-ismul. Adevărata spiritualitate înseamnă responsabilitate, moralitate şi a îţi folosi voinţa pentru a acţiona în vederea unei schimbări pozitive şi pentru binele planetei şi al fiinţelor care locuiesc pe ea.

Erin Janus este activistă pentru drepturile animalelor, musician în devenire, scriitor şi producător video. Puteţi lua legătura cu ea pe facebooktwitter şi YouTube şi vă puteţi abona la lista ei, urmând acest link.

Conţinutul acestui articol se bazează pe munca şi cercetările lui Mark Passio. Puteţi vedea prezentarea lui Mark în întregime, urmând acest link.

Advertisements