Tags

, , , , , , , , , ,

Textul original: http://www.ishafoundation.org/blog/sadhguru/masters-words/meditation-going-beyond-logic/
Traducere în românește de magicInsight. Toate drepturile aparțin Isha Foundation

sadhguruSadhguru vorbește despre logică și despre faptul că, deși este utilă pentru a manipula circumstanțele exterioare, ea nu va îmbunătăți calitatea vieții. A fi eficient și, în același timp, a trece dincolo de rigorile logicii este esența meditației.

Mintea se referă întotdeauna la trecutul pe care l-ați acumulat și niciodată la ce se întâmplă acum. Este o unealtă utilă pentru a manipula aspectul materialist al vieții, dar dacă o utilizezi ca să manipulezi toată viața, atunci e un dezastru. Dacă privești logic, chiar și să te ridici din pat dimineața îți va părea o sarcină uriașă. Apoi trebuie să te speli pe dinți, să mănânci, să lucrezi, să mănânci, să lucrezi, să mănânci, să dormi; iar mâine să o iei de la capăt cu același lucru. Toată viața ta trebuie să faci același lucru, iar și iar. Logic vorbind, merită? Deloc, nu-i așa? Dacă privești la experiența vieții tale, poate că ai văzut răsăritul și merită. Poate că ai văzut păsările în cer, florile cum înfloresc în grădina ta, sau chipul copilului tău și atunci poate că merită. Dar dacă o iei logic, momentele de extremă logică sunt momente de sinucidere.

Dacă devii extrem de logic, vei deveni deprimat și autodistructiv. În acest moment, voi încercați să percepeți natura vieții cu o minte logică. Puteți să încercați cât vreți, că n-o să reușiți. Dacă vreți să percepeți natura vieții voastre, trebuie să fiți dispuși să priviți dincolo de limitările minți logice. Altfel, o să fie o luptă lungă, nesfârșită, fără niciun rezultat, care nu vă poate duce niciodată la o soluție, ci poate doar să facă problema și mai complexă.

Sadhana urmărește să netezească mintea logică, pentru ca voi să deveniți ca o bucată de oglindă.

Această minte logică, instrumentul fundamental prin care încercați să faceți totul, este dotată doar pentru a manipula dualitatea existenței. Dacă devii dual, ca ființă, devii o luptă permanentă. Odată ce ai creat această tensiune și cu cât te gândești mai logic, cu atât devii mai tensionat.

Tot ce înseamnă sadhana, tot ce înseamnă meditație și stare meditativă prescrisă pe calea spirituală sunt, fundamentalmente, pentru a face față acestei minți logice care acumulează un anumit nivel de tensiune în voi. Dacă firul e tot timpul foarte încordat, însăși energia vitală din voi va slăbi și își va pierde intensitatea și vigoarea în timp.

Există o poveste foarte frumoasă în viața lui Aesop, scriitorul de fabule. În realitate, el era sclavul unui rege grec, iar într-o zi se juca cu niște copii, un joc cu arcul și cu săgețile. Lui Aesop îi plăcea foarte mult să se joace cu copiii. Un înțelept cu chip serios îl văzu și spuse: „Ce pierdere de vreme pentru un adult, să se joace cu copiii în felul ăsta! Ce rost are să îți irosești viața jucându-te cu copiii?”. Aesop a dorit să își transmită mesajul, așa că a luat un arc întins, i-a slăbit coarda, l-a pus pe jos și a spus: „Acesta este scopul.”. Înțeleptul a spus: „Nu îți înțeleg mesajul.”. Așa că Aesop i-a spus: „Dacă arcul tău e în permanentă întins, în timp o să-și piardă forța și intensitatea și nu o să mai fie un arc bun. Dacă vrei să îi menții forța și intensitatea, trebuie să îl destinzi din când în când. Numai atunci va fi bun de folosit oricând vrei.” Despre asta e vorba. Asta înseamnă meditația: să îți destinzi arcul.

Să te detensionezi de tensiunea pe care o creează în tine logica. Orice tip de logică generează o anumită tensiune. Unde e logică, e loc de ceartă, nu? Dacă devii foarte logic, devii oribil de certăreț cu privire la tot ce există în viața ta. Așadar, meditația e un mod de a detensiona această încordare. De a lăsa mintea să fie pur și simplu, fără a folosi distorsionarea logică. Dacă mintea învață să fie, pur și simplu, ea va deveni ca o oglindă. Frumusețea oglinzii e că ea nu are față. Logica are o față. Fiecare își are propria lui logică. De ce doi oameni pot să se certe la nesfârșit despre același lucru? Pur și simplu pentru că logica fiecăruia dintre ei are propria ei față. Dar oglinda nu are față; în această bucățică de oglindă se poate reflecta un munte întreg. Poți să cuprinzi un munte întreg într-o mică oglindă; sau poți să cuprinzi soarele într-o mică oglindă. De cum mintea trece de dualitatea logicii, ea devine ca o oglindă ce poate să cuprindă întreaga existență, creația și pe creator. Scopul practicii sadhana acesta este.

Esențialmente, tot ce înseamnă sadhana are ca scop netezirea minții logice, pentru ca voi să deveniți ca o bucată de oglindă. Atunci când devii o bucată de oglindă, poți să reflecți orice. Dacă vine Dumnezeu aici, și pe el poți să îl cuprinzi. Dacă vine soarele, și pe el poți să îl cuprinzi. Poți să cuprinzi orice, pentru că nu ai un chip al tău. Sadhana spirituală nu înseamnă să te transformi în altceva decât ceea ce ești. Sadhana spirituală înseamnă, pur și simplu, să ștergi chipurile false pe care ți le-ai creat, astfel încât mintea să devină o oglindă simplă, care reflectă totul întocmai așa cum este, fără niciun fel de distorsiuni.

100820091394

Nota editorului: Sadhguru oferă meditația Isha Kriya, a free, online guided meditation (meditația condusă Isha Kriya), care ajută la a genera sănătate și stare de bine. Practicarea zilnică, timp de 12 minute, a acestui proces simplu, dar eficient, poate să vă transforme viața.
Nota traducătorului: sadhana = practică spirituală ce transcende ego-ul (literal, „mijloc de a realiza un obiectiv”) (https://en.wikipedia.org/wiki/S%C4%81dhan%C4%81)

Advertisements