Tags

, , , ,

Tot aud cuvântul ăsta, evoluție și, filolog cum sunt, bineînțeles că am o problemă cu el. Ce înseamnă evoluție, mai exact, pentru specia umană?

Specia omenească, nu-i așa, pare să fie o specie formată din conștiințe individuale, aflate în cea mai mare parte în conflict cu sine și unele cu altele. Nu am putea identifica neapărat o conștiință de specie (adică, un pui de om care crește alături de lupi va integra caracteristici de lup, de exemplu), iar tentativele de agregare în conștiință colectivă par a fi mai degrabă clustere formate în jurul unor interese comune nu neapărat benefice pentru specie ca întreg.

De fapt, tocmai asta ziceam, că nu există un întreg, la specia asta. Fiecare individ se află la un nivel diferit de evoluție, orice ar însemna asta – și mai mult, evoluția la om nu e ceva automat. Omul trebuie, cumva, să aleagă conștient să evolueze. Adică, există pe pământ triburi de oameni care își petrec existența căutând și storcând niște rădăcini, pe un perimetru de câteva zeci de kilometri. Fără apă, fără haine, fără case, fără nimic. Doar căutând și storcând rădăcinile astea, care îi țin în viață să caute și să stoarcă alte rădăcini. La câteva sute de kilometri mai încolo există alte “triburi”, care au o existență mult mai confortabilă, ca să nu zicem mai complexă sau mai *evoluată*, într-o accepțiune sau alta. Gâștele sălbatice, cumva, știu cum să se descurce în astfel de situații – și știu toate gâștele sălbatice, din toate colțurile lumii. Ele nu au granițe și dosare cu informații secrete… Doar așa zic, ca observație.

Poate că de la punctul ăsta, de conștiințe individuale dispersate în “realități” individuale, separate de aroganță și conflict, evoluție ar însemna atingerea unui punct de conștiință colectivă – adică, un punct în care conștiințele individuale nu mai sunt în conflict și co-există în realitatea comună și existentă, manifestând scopuri comune și benefice pentru tot ce e Viață, că nu știu cum să spun mai cuprinzător.

Sau poate că nu. Dar cred că, atunci când ne asumăm precepte și concepte precum *evoluție* – și  orice precepte și concepte după care ne lăsăm viața să se desfășoare – cel mai bine ar fi să știm clar despre ce e vorba și să citim toți aceeași definiție, de la aceeași pagină.

4648148-915183-abstract-glowing-heart-shaped-lights-with-copy-space*Evoluție* lină, magici Călători. În Grație divină.

Grația ne găsește acolo unde suntem, dar nu ne lasă acolo unde ne găsește. (Anne Lamott)

Advertisements