Tags

, , , , , , , ,

Ati observat cum un concept esential in lucrarea new age este iubirea de sine. Totul se face din si pentru iubirea de sine – chiar si iubirea divina este aici pentru a hrani iubirea de sine, aceasta nou-descoperita libertate a fiintei omenesti.

Ei bine, e o problema, cu iubirea asta de sine. Data fiind natura ei, din iubirea de sine nu vei avea niciodata cum sa faci ceva pentru altul. (Vedeti? Deja mintea vi s-a dus in solipsisme – dar nu exista ‘altul’, ‘suntem toti unul’… Exista, exista ;).)

Iubirea de sine nu duce niciodata la compasiune; e vorba aici de doua circuite distincte, de doua ‘lumi’ distincte pe care le poate asambla constiinta omeneasca – lumea iubirii de sine si lumea compasiunii. Intre ele se afla o prapastie – si pe deasupra, lumea iubirii de sine nici nu se indreapta catre lumea compasiunii. Chiar dimpotriva; iubirea de sine, ca forta, creeaza o distorsiune in campul de Iubire universala si neconditionata, care atrage constiinta intr-o bucla de auto-reflectie. Ea trage sa se indeparteze de fluxul universal de iubire, pe care il paraziteaza si doreste sa il acapareze doar pentru ‘sine’. Aceasta forta isi are sursa intr-un punct de frustrare, un punct – din oceanul universal de iubire – care, intr-un fel de neinteles, nu este capabil sa simta iubirea. Astfel, punctul de frustrare se straduieste sa devina el insusi generator de iubire, insa tocmai aceasta intentie – pe care cu totii o simtim laudabila, la un moment dat – il separa din ocean si il zideste in lumi narcisiste si oglinditoare de sine, in creatii din ce in ce mai sofisticate (si mai rigide si mai auto-impovaratoare) construite de iubirea de ‘sine’.

Astfel de lumi si formele de constiinta ce le populeaza, eu le numesc creatii dezaliniate. Creatii care sunt facute dupa chipul creatorului lor, dar dintr-un impuls narcisist, care se alimenteaza parazitand forta Creatoare universala si deviind-o catre propriile sale ‘creatii’. Aceste creatii sunt ‘dezaliniate’ pentru ca ele poarta asemanarea cu creatorul lor, dar nu si cu forta Creatoare universala, din matritele careia poarta doar chipul. Cu alte cuvinte, au chipul Creatorului, dar nu si asemanarea cu Creatorul.

Si daca e sa vedem acum imaginea generala a ‘evolutiei spirituale’ pe care o propune lucrarea new age (tinand seama de sensul real al cuvintelor, nu de imbarligaturile schimbatorilor de definitii care ne bantuie vremurile), ne va fi mai usor sa intelegem ce ‘sansa’ si ‘oportunitate’ s-a dat omenirii, catre ce anume este indreptata de fapt aceasta ‘evolutie’ si care ‘lumina’ tot vine pe pamant in valuri si portaluri de ‘trezire’. (Ca fapt divers si fara nicio conotatie religioasa sau spirituala, ci doar una de gustibus la nivel colectiv – a observat cineva ce masca purta Maia Morgenstern la tv in noaptea de Revelion, chiar la ora 12? Nu mai stiu la ce post… stiu ca spectatorii trebuiau sa recunoasca cine e sub masca.)

Nu ‘suntem iubire’, cum spune new age-ul – ci avem posibilitatea sa alegem sa manifestam iubirea si sa ne traim viata prin unul sau altul dintre circuitele de care dispunem in fiinta noastra. Apropo, as zice ca numai unul dintre circuite este natural, iar celalalt s-a cristalizat in fiinta noastra ca efect a ceea ce eu numesc interferenta, sau distorsiune – bucla de ‘iubire de sine’ care s-a format si care paraziteaza fluviul de iubire universala. Bucla de iubire de sine care ne trage sa ne indepartam de iubire si ne tine fiinta in tensiune, neintreaga si sfasiata, deviata prin propria noastra forta de la natura noastra adevarata.

Iubirea de sine nu ne ajunge ca sa crestem. Nu ne hraneste, pentru ca ea nu hraneste nimic altceva, decat conglomeratul inghititor de energie pe care si l-a construit pentru a se oglindi pe ‘sine’. Iubirea de sine nu te iubeste pe tine, cum ar fi; iubirea de sine te lasa pe tine neiubit, caci nu te percepe, nestiind decat iubirea ‘de sine’.

In universurile nesfarsite de Iubire, exista si lumi mai incapatoare si mult mai imbucuratoare pentru sufletul de om. Sunt la un circuit distanta 😉

Sa ne vedem cu bine si cu intelegere de sine, magici Calatori.

dsc06817

Advertisements