Tags

, , , , , , , , , ,

Publicat în Matrix Articles de MichelleWalling la 24 februarie 2016

nlp-mind-control

Scris de Jason Louv
Ultraculture.org

Traducere in romaneste de magicInsight

Textul original la: http://howtoexitthematrix.com/2016/02/24/10-ways-to-protect-yourself-from-nlp-mind-control/

NLP sau programarea neurolingvistica este una din cele mai raspandite metode de control mental din lume, folosita de toata lumea, de la vanzatori la politicieni si experti in media – si este o metoda foarte urata. Iata zece moduri in care va puteti asigura ca nimeni nu o va folosi vreodata pe voi.

Programarea neurolingvistica (NLP) este o metoda de a controla mintile oamenilor care a fost inventata de Richard Bandler si de John Grinder in anii 1970; metoda a devenit populara in lumea psihoanalizei, in lumea oculta si in new age in anii 1980 si a patruns in advertising, marketing si politica in anii 1990 si 2000. Ea a devenit atat de intrepatrunsa cu modul in care se comunica cu oamenii, incat utilizarea ei este destul de invizibila. De asemenea, ea reprezinta oarecum si o forta daunatoare, demonica in lume – practic toata lumea care se ocupa de influentarea oamenilor a studiat cel putin cateva din tehnicile acestei metode. Maestrii ei sunt renumiti pentru capacitatile lor, care le egaleaza pe ale lui Rasputin, de a pacali oamenii in moduri incredibile – cel mai mult pe ei insisi.

Dupa ce o sa explic putin ce inseamna NLP si de unde a aparut, o sa prezint 10 moduri in care va puteti vaccina impotriva folosirii acestei metode asupra voastra. Cu cateva indicii care sa va spuna ce sa cautati, sigur o veti observa in stanga si in dreapta si peste tot in media. Confesiune: pe la 20 de ani mi-am petrecut timpul studiind sisteme new age, magice si religioase de modificare a constiintei. Unul din aceste sisteme a fost NLP. Am fost la ambele capete ale spectrului: oamenii au folosit fara mila NLP pe mine in incercarea de a ma controla, dar si eu am studiat si chiar am folosit metoda in lumea advertising-ului. In ciuda fascinatiei timpurii, pana prin anul 2008 ajunsesem deja la concluzia ca e aproape inutila – ca e un mod de a manipula limbajul care isi supraestimeaza foarte mult propria eficienta ca disciplina, care nu obtine rezultate palbabile in sensul vreunei schimbari durabile si care nu contine nicio samanta reala de respect pentru oameni sau macar vreo intelegere corecta despre modul de functionare al fiintei umane.

Insa dupa ce am aruncat-o cat colo, m-am convins ca este esential sa intelegem NLP, pur si simplu pentru ca oamenii sa se poata impotrivi folosirii acestei metode. E cam la fel ca si cu valva cu PUA (pick-up artists / maestrii seductiei, maestri in tehnici de ‘agatat’) care a cuprins anii 2000 pe la jumatate – o serie de tehnici care functionau pentru cativa oameni lipsiti de scrupule, pana cand publicul si-a dat seama ce se intampla si le-a respins, ca atunci cand corpul identifica si respinge un corp strain.

Ce este NLP si de unde provine?

“Programarea neurolingvistica” este termenul de piata care denumeste o ‚stiinta’ pe care au inventat-o doi californieni —Richard Bandler si  John Grinder—prin anii 1970. Bandler fuma iarba si era student la UC Santa Cruz (asa cum am fost si eu in anii 2000), apoi a fost un soi de punct de pelerinaj pentru lumea psihedelica, hipioti si ganditori radicali (acum un punct de pelerinaj pentru aspirantii la Silicon Valley). Grinder era la vremea aceea profesor asociat de lingvistica la universitate (anterior fusese capitan in Fortele Speciale ale SUA si in comunitatea de servicii secrete, ahem-ahem, nu ca asta ar fi important, dar…). Ei au lucrat impreuna si au modelat tehnicile lui Fritz Perls (fondatorul terapiei Gestalt), ale terapeutei de familie Virginia Satir si – cel mai important – ale tanarului si talentatului hipnoterapeut Milton Erickson. Bandler si Grinder au cautat sa elimine mare parte din ceea ce percepeau ei ca fiind ineficienta terapiei prin discutii si sa ajunga direct in inima, la tehnicile care functionau efectiv si eficient pentru a produce o schimbare comportamentala. Inspirati de revolutia informaticii —Bandler era absolvent de stiinte informatice —ei au cautat sa dezvolte si un limbaj de programare psihologica pentru fiintele umane.

Produsul lor a fost un soi de evolutie a hipnoterapiei—in timp ce hipnoza clasica depinde de tehnici pentru a pune pacientii in stare de transa sugestiva (chiar pana la punctul de a isi pierde cunostinta la comanda), NLP este o tehnica mult mai putin neindemanatica: o tehnica de suprapunere a unor intelesuri subtile in limbajul scris sau vorbit, astfel incat sa poti implanta sugestii in mintea inconstienta a persoanei, fara ca persoana sa stie ce faci.

nlp-richard-bandler

Richard Bandler, co-creatorul NLP, in 2007. (Via Wikimedia Commons)

Desi terapeutii din zona mainstream au respins NLP ca pe o aberatie pseudostiintifica (tehnica a avut parte de recenzie critica din partea comunitatii si a fost discreditata ca tehnica de interventie – mai multe despre asta gasiti aici), metoda a reusit totusi sa se mentina. Erau inca anii 1970, iar Miscarea Potentialului Uman era in plina dezvoltare; NLP a fost noul favorit. Construind imediat un imperiu de edituri, conferinte si cursuri, pana in 1980 Bandler facuse peste 800.000 de dolari din creatia lui — era chiar chemat sa tina cursuri pentru directori de corporatii, pentru armata si pentru CIA. Guru-si in domeniul dezvoltarii personale precum Tony Robbins au folosit tehnici de NLP ca sa devina milionari in anii 1980 (Robbins are acum o valoare neta estimata de 480 milioane de dolari). Pana la jumatatea deceniului, NLP era o afacere atat de mare, incat au izbucnit procese si razboaie pe tema dreptului de a preda metoda sau chiar de a folosi termenul ‚NLP’.

Dar pe atunci, Bandler se confrunta cu probleme mai mari decat litigiile legate de drepturile de autor: era dat in judecata si acuzat de uciderea prostituatei Corine Christensen in noiembrie 1986. Acuzatiile sustineau ca Bandler o impuscase pe Christensen, in varsta de 34 de ani, direct in fata cu un Magnum .357, intr-o afacere cu droguri care a degenerat. Conform presei de la acea vreme, Bandler descoperise un mod si mai bun decat NLP, de a face oamenii sa il placa – si anume cocaina, si se imbarligase intr-un joc mult mai intunecat decat controlul mental. O investigatie foarte recomandata asupra cazului, publicata de Mother Jones in 1989, incepe cu aceste randuri infioratoare:

In ultima dimineata in care Corine Christensen a tras cocaina, s-a trezit, cu paiul in mana, fata in fata cu un revolver Magnum .357. Cand pistolul a explodat, spargand intr-o clipa linistea de toamna, a trimis un singur glont, pe o traiectorie diagonala, prin nara ei stanga, in creier.

Christensen s-a prabusit peste masa rotunda de stejar din sufragerie, cu sangele scurgandu-i-se pe blatul de sticla, langa un carnetel cu foi detasabile si un biletel galben pe care scrijelise, NU NE OMORI PE TOTI (DON’T KILL US ALL). Inecandu-se, a scuipat sange intr-un pahar de vin, intr-o sticla de tequila si pe camasa omului care avea sa fie acuzat de crima, apoi s-a prabusit lateral din scaun si a cazut pe spate. Dupa cateva minute nu s-a mai miscat.

Pe cand Christensen murea, doi barbati au parasit casa ei inchiriata din oras, intr-un cartier muncitoresc din Santa Cruz, California. Unul dintre ei era fostul ei prieten, James Marino, traficant de cocaina recunoscut si hot condamnat. Celalalt, Richard Bandler, era cunoscut in lume ca fiind unul dintre fondatorii programarii neurolingvistice (NLP), o abordare controversata a psihologiei si comunicarii. Dupa vreo 12 ani, in seara de 3 noiembrie 1986, Richard Bandler a fost arestat si acuzat de crima.

Apararea lui Bandler a fost, pur si simplu, ca Marino o omorase pe Christensen, nu el. Multa lume l-a acuzat la vremea aceea ca a folosit tehnici NLP pentru a scapa de condamnare. Cu toate astea, Bandler era acuzat si ca folosea efectiv un pistol in sedintele de NLP, pentru a produce modificari psihologice dramatice la clienti – o tehnica ce a fost ulterior preluata de Hollywood in filmul Fight Club, in care personajul interpretat de Brad Pitt scoate un pistol si ameninta un vanzator de la o statie de benzina ca il ucide daca nu isi urmeaza visurile in viata. Multi au spus ca acesta a fost si modul de operare al lui Bandler.

Oricare ar fi adevarul in aceasta chestiune, Bandler a fost intr-adevar eliberat, iar povestea a fost ingropata rapid – n-am intalnit niciun student de NLP care sa fi auzit vreodata de cazul de crima, tin sa mentionez, desi am vorbit cu foarte multi. Cazul abia daca a stirbit cu ceva popularitatea in crestere a NLP-ului, care acum era o mare afacere si isi croia drum nu numai in trusa de unelte a psihoterapeutilor, ci si aproape in toate colturile lumii politice si a advertising-ului, depasind cu mult personajul singular care este Richard Bandler, desi acesta a continuat (si continua) sa ceara preturi fabuloase pentru seminariile de NLP din toata lumea.

In prezent, tehnicile de NLP si de scriere hipnotica de tip ericksonian sunt deja prezente in lumea marketingului pe internet si a schemelor si inselatoriilor de imbogatire rapida online. (Pentru mai multe detalii in acest sens, a se vedea un articol excelent Scamworld: ‘Get rich quick’ schemes mutate into an online monster (Lumea inselatoriilor: Scheme de imbogatire rapida ce produc mutatii monstruoase online) scris de prietenul meu Joseph Flatley, unul din cele mai bune articole pe care le-am citit in spatiul online.) Cea mai raspandita folosire la nivel public a venit probabil cu Barack Obama, a carui campanie din 2008, “Change” (Schimbare), a fost o capodopera de hipnoza ericksoniana permisiva. Derren Brown, hipnotizator si iluzionist celebru, are si el tehnici de NLP in numerele sale.

Cum functioneaza de fapt chestia asta?

NLP este predata intr-o structura piramidala, iar tehnicile mai avansate sunt rezervate pentru seminariile de cateva mii de dolari. Pentru a simplifica un subiect mult prea complicat, mai mult sau mai putin functioneaza in felul urmator: mai intai, utilizatorul de NLP (sau „NLP-istul”, cum isi spun ei adesea —si aici voi mentiona ca marea majoritate a NLP-istilor, mai ales cei care sunt in principal terapeuti, cel mai probabil ca sunt bine intentionati) urmareste foarte, foarte atent persoana cu care lucreaza. Urmarind indicii simple precum miscarea ochilor, infiorarea pielii, dilatarea pupilelor si ticurile nervoase, un NLP-ist bun poate sa determine cu repeziciune:

  1. Ce parte a creierului foloseste predominant persoana;
  2. Ce simt (vedere, miros etc) este cel mai predominant in creierul persoanei;
  3. In ce mod creierul persoanei stocheaza si utilizeaza informatii (TOATE aceste lucruri pot fi observate din miscarile ochilor);
  4. Cand persoana minte sau inventeaza informatii.

Dupa aceasta runda initiala de culegere de informatii, ‚NLP-istul’ incepe sa imite incet si subtil clientul, preluand nu numai limbajul corporal al acestuia, ci si afectarea din limbaj, si va incepe sa vorbeasca in tipare de limbaj menite sa tinteasca simtul principal al clientului.

Un specialist NLP, in esenta, simuleaza cu atentie indiciile sociale care fac o persoana sa lase garda jos si sa intre intr-o stare de deschidere si sugestionabilitate.

De exemplu, unei persoane concentrata predominant pe simtul vizual i se va vorbi intr-un limbaj ce foloseste metafore vizuale —”Vezi ce spun?” “Uita-te la aceasta chestiune in felul asta”—pe cand unei persoane care are simtul auditiv predominant i se va vorbi intr-un limbaj plin de metafore auditive —”Asculta-ma pana la capat”, “te ascult cu atentie”.

Prin copierea limbajului corporal si a tiparelor lingvistice, NLP-istul incearca sa obtina o reactie anume: deschiderea relationala. Deschiderea relationala este starea mentala si fiziologica in care omul intra atunci cand isi lasa garda sociala jos, si se obtine in general atunci cand o persoana ajunge la concluzia ca persoana cu care vorbeste este la fel ca ea. Vedeti cum functioneaza lucrurile, in mare? In esenta, un specialist NLP simuleaza cu atentie indiciile sociale care fac o persoana sa isi lase garda jos si sa intre intr-o stare de deschidere si de sugestionabilitate.

Odata atinsa starea de deschidere relationala, NLP-istul va incepe sa conduca subtil interactiunea. Deoarece a copiat cealalta persoana, acum poate sa faca modificari subtile si sa influenteze efectiv comportamentul celeilalte persoane. In combinatie cu tipare subtile de limbaj, cu intrebari cu raspuns indus si cu o serie intreaga de alte tehnici, un NLP-ist bun poate, la acest moment, sa conduca celalta persoana oriunde doreste, atata timp cat cealalta persoana nu este constienta de ce se intampla si crede ca totul se petrece natural, sau atata timp cat si-a dat consimtamantul. Asta inseamna ca e destul de greu sa folosesti NLP pentru a face oamenii sa actioneze altfel decat ar face-o in mod normal, insa se poate folosi pentru a fabrica reactii in gama comportamentala normala a unei persoane – cum ar fi sa doneze pentru o cauza, sa ia o hotarare pe care o tot amana, sau sa mearga cu tine acasa daca ar fi luat oricum in considerare aceasta idee.

Din acest moment, NLP-istul va cauta sa faca doua lucruri – sa starneasca si sa ancoreze. A starni inseamna cand un NLP-ist foloseste sugestionare si limbaj pentru a fabrica o stare emotionala – de exemplu, foamea. Odata starnita o stare, NLP-istul poate apoi sa o ancoreze cu un indiciu fizic – de exemplu, sa va atinga pe umar. Teoretic, daca acest lucru este facut cum trebuie, NLP-istul va putea apoi sa evoce starea de foame de fiecare data cand va atinge umarul in acelasi fel. Este conditionare, pur si simplu.

Cum sa ma asigur ca nu imi face nimeni chestia asta?

Am cunoscut tot felul de oameni care au incercat sa foloseasca NLP sa ma programeze la supunere, printre care multi dintre angajatorii mei pentru care am lucrat perioade mai lungi de timp si chiar persoane cu care am avut o relatie. Ca urmare, am ajuns sa fiu destul de imun la asta. I-am si studiat foarte indeaproape mecanismele, in mare pentru a ma impotrivi prostiilor persoanelor despre care spuneam mai sus. Iata cateva metode principale pe care le-am descoperit.

1. Fiti foarte precauti cu privire la persoanele care va copiaza limbajul corporal.

Daca stati de vorba cu cineva care s-ar putea sa se ocupe cu NLP si observati ca persoana sta exact in acelasi fel ca voi, sau ca va copiaza modul in care va tineti mainile, testati-o facand cateva miscari si vedeti daca face la fel. NLP-istii buni vor masca mai bine decat cei noi, insa cei noi vor copia miscarea aproape imediat. Acesta este un moment bun pentru a ii demasca.

2. Miscati-va ochii in tipare arbitrare si imprevizibile.

control_76225d_4547039Cum e NLP. Asa si sociopatia. Uau.

Este super amuzant sa spionezi NLP-istii. Mai ales in fazele initiale de inducere a starii de deschidere relationala, un utilizator de NLP va fi incredibil de atent la ochii vostri. Poate veti crede ca persoana este profund interesata de ceea ce spuneti. Este, dar nu pentru ca ii pasa ce ganditi: va observa miscarile ochilor, pentru a vedea modul in care stocati si accesati informatiile. In cateva minute, va putea sa-si dea seama nu doar cand mintiti sau cand inventati ceva, ci si ce parti din creier folositi atunci cand vorbiti, iar asta poate sa le dea atatea indicii despre ceea ce ganditi, incat aproape ca aveti impresia ca au un soi de viziune mediumnica prin care va acceseaza gandurile cele mai intime. Un mod destept de a sparge aceasta actiune este pur si simplu sa aruncati priviri arbitrare in jur – uitati-va in sus in dreapta, in stanga, dintr-o parte in alta, in jos… faceti ca totul sa para natural, insa sa fie arbitrar si fara un tipar anume. Asta va scoate din tatani NLP-istul, pentru ca ii veti perturba calibrarea.

3. Nu lasati pe nimeni sa va atinga.

Asta e destul de evident si cumva se intelege de la sine in general. Dar sa spunem ca aveti o conversatie cu cineva despre care stiti ca se ocupa cu NLP si va aflati intr-o stare emotionala amplificata – poate ca incepeti sa radeti foarte tare, sau va suparati foarte tare sau ceva asemanator – iar persoana cu care vorbiti va atinge in timp ce sunteti in acea stare. De exemplu, poate sa va atinga pe umar. Ce s-a intamplat? V-a ancorat, astfel incat ulterior, daca vrea sa va readuca in acea stare, poate (sau cel putin asa dicteaza logica NLP) sa va atinga in acelasi loc. Pur si simplu adoptati o atitudine de la naiba, in niciun caz.

4. Aveti grija la limbajul vag.

Una din tehnicile principale pe care NLP le-a luat de la Milton Erickson este folosirea limbajului vag pentru a induce transa hipnotica. Erickson a descoperit ca, cu cat este mai vag limbajul, cu atat duce oamenii in transa, pentru ca sunt mai putine lucruri cu care persoana ar putea sa nu fie de acord sau la care ar putea sa reactioneze. Alternativ, un limbaj mai precis va scoate persoana din transa. (Nota: folosirea de catre Obama a acestei tehnici in campania „Change” (schimbare) – un cuvant atat de vag, incat oricine putea sa inteleaga orice din el.)

5. Aveti grija la limbajul permisiv.

„Simtiti-va liberi sa va relaxati”. „Sunteti binevenit sa luati masina la un test drive daca doriti”. „Puteti sa va bucurati de asta cat doriti”. Aveti naiba grija cu astea. Asta a fost o observatie majora a hipnotizatorilor pre-NLP precum Erickson: cel mai bun mod de a determina pe cineva sa faca ceva, inclusiv de a determina pe cineva sa intre in transa, este sa lasi persoana sa iti permita sa o determini. Dat fiind acest lucru, hipnotizatorii buni nu iti vor comanda NICIODATA direct sa faci ceva – i.e. ‚Intra in transa’. Dar ITI VOR SPUNE lucruri precum ‚Simte-te liber sa te relaxezi cat vrei de mult’.

6. Aveti grija la vorbarie.

Fraze fara sens, precum ‚Pe masura ce te eliberezi de acest sentiment din ce in ce mai mult te vei trezi ca te deplasezi in alinierea prezenta cu sunetul succesului tau din ce in ce mai mult.”. Genul asta de vorbarie este painea si untul fazei de indrumare si inducere a NLP-ului; hipnotizatorul nu spune, practic, nimic, ci doar incearca sa iti programeze starile emotionale interioare si sa te deplaseze catre unde vrea el sa mergi. INTOTDEAUNA spuneti: ‚Poti sa fii mai exact?’ sau ‚Poti sa-mi explici exact ce vrei sa spui?’. Asta face doua lucruri: intrerupe intreaga tehnica si forteaza conversatia sa treaca intr-un limbaj precis, spargand utilizarea de limbaj vag cu scopul de a induce transa, despre care am discutat la #4.

7. Cititi printre randuri.

Persoanele care se ocupa de NLP vor folosi consecvent un limbaj cu intelesuri ascunse sau suprapuse. De exemplu, ‚Regimul alimentar, nutritia si dormitul cu mine sunt cele mai importante lucruri, nu crezi?’. La suprafata, daca ati auzit fraza repede, ar parea ca o declaratie evidenta, cu care probabil ca ati fi de acord fara sa va ganditi prea mult. Da, sigur ca regimul alimentar, nutritia si dormitul sunt lucruri importante, sigur ca da, iar persoana asta chiar e preocupata sa fie sanatoasa, ce tare. Dar care este mesajul suprapus? ‚ Regimul alimentar, nutritia si dormitul cu mine sunt cele mai importante lucruri, nu crezi?’. Da, si tocmai ati fost de acord inconstient cu acest lucru. NLP-istii buni pot sa fie incredibil de subtili cu lucrurile astea.

8. Observati-va atentia.

Fiti foarte precauti daca va zboara atentia atunci cand va aflati in preajma unei persoane care se ocupa de NLP – aceasta este o invitatie sa intervina cu un indiciu inconstient. Iata un exemplu: Un utilizator de NLP care incerca sa ma faca sa scriu pentru blogul lui pe gratis a observat ca paream sa nu fiu atent si sa ma uit undeva in departare si a inceput sa foloseasca tehnica mentionata la #7, povestind cum el nu trebuie niciodata sa plateasca pentru nimic, pentru ca birourile de media ii trimit copii de recenzie ale cartilor si albumelor, pe gratis. „Totul pe gratis”, a inceput sa sasaie inspre mine. ‚Imi vine totul pe gratis’. Clar, nu?

9. Nu fiti de acord cu nimic.

Daca observati ca sunteti indrumati sa luati o decizie rapida cu privire la un lucru si simtiti ca sunteti condusi, parasiti situatia. Asteptati 24 de ore inainte de a lua orice decizii, in special decizii financiare. NU va lasati atrasi in a lua hotarari emotionale, intr-un impuls de moment. Oamenii de vanzari sunt inarmati cu tehnici de NLP anume pentru a fabrica impulsuri de cumparare. Nu acceptati. Plecati si folositi-va mintea rationala.

10. Aveti incredere in intuitia voastra.

Si principala si cea mai importanta regula: Daca instinctul va spune ca cineva isi bate joc de voi, sau daca va simtiti inconfortabil in preajma persoanei, aveti incredere in ce va spune instinctul. NLP-istii aproape intotdeauna par cumva ‚deplasati’, ciudati, sau ca un fel de vanzatori de masini uzate. Plecati sau cereti sa va arate respectul de a nu aplica tehnici NLP atunci cand interactioneaza cu voi.

Sper ca acest ghid scurt sa va fie de ajutor in a va impotrivi acestei forme sacaitoare si daunatoare de magie neagra moderna. Luati-l cu voi pe telefon sau pe hartie data viitoare cand va duceti la un parc de masini uzate, cand va luati abonament la sala sau cand va uitati la TV la discursul unui politician. Veti fi surprinsi cum veti putea sa vedeti din ce in ce mai mult tehnicile de NLP… din ce in ce mai mult… nu credeti?

(Pentru mai multe informatii despre NLP, va recomand Introducing NLP de Joseph O’Connor sau foarte utila Neuro-Linguistic Programming for DummiesCa bonus, iata si un video foarte bun, care explica detaliat folosirea de tehnici de NLP de catre media, de ambele parti ale spectrului politic, de la FOX News la Stephen Colbert. Intra putin intr-o gandire de tip conspirationism crestin, dar contine informatii FOARTE bune.)

Advertisements